Бібліотека працює для громади

Сьогодні бібліотека у сільській місцевості більшою мірою, ніж у місті, відчуває складність економічних і соціальних проблем, низький рівень матеріально-технічного забезпечення знижує якість культурного та інформаційного обслуговування населення. Це відчутно відчули жителі с. Комсомольське. Стан фонду бібліотеки потребує уваги : недостатньо періодичних видань, літератури з найактуальніших для користувачів тем і проблем, не вистачає дитячої літератури, зростає частка морально застарілих видань, відбувається фізичний занепад фонду, що веде до ослаблення ролі бібліотеки у просуванні читання, поширенню інформації та книжкової культури. Завідувачка бібліотекою філією с. Комсомольське, Яценко Світлана Миколаївна, задумувалася як можна покращити роботу бібліотеки, чим можна допомогти громаді в отриманні інформації в повній мірі. І восени 2014 року Українська бібліотечна асоціація з фондом «Монсанто» оголосили конкурс «Бібліотека – громада : відкритий простір» і бібліотека прийняла участь у конкурсі і отримала перемогу.


                                                 
У листопаді 2014 року бібліотека отримала комплект техніки (2 комп`ютери, принтер/сканер/копір, веб-камера, аудіогарнітура) та доступ до Інтернету.
І саме із цього часу почався новий відлік часу роботи бібліотеки по новому, по сучасному. Застосування новітніх технологій підняло роботу бібліотеки на новий рівень. Завдяки сільській раді, жителі нашої громади мають безкоштовний доступ до мережі Інтернет. Адже саме голова сільської ради Шмат Катерина Олександрівна, зрозуміла і підтримала бібліотеку взяти участь у конкурсі і щомісячно оплачують за доступ до мережі Інтернет. В бібліотеці відкрито Інтернет-центр.
                                                  
Сьогодні наша бібліотека вийшла на новий рівень роботи. Жителі громади мають можливість:
- поспілкуватися з родичами по скайпу;
- повніше задовольнити інформаційні запити, оскільки інформація отримується незалежно від часу і місця її знаходження;
                                                  
- пошукати роботу не виходячи із бібліотеки;
- зробити замовлення товарів;
- знайти друзів в соціальних мережах;
- знайти ринок збуту для продукції та ін..
Комп’ютеризація бібліотеки підняла імідж бібліотеки,адже уже швидше і повністю виконуються запити користувачів.
У січні 2015 р. наша бібліотека отримала комплект з 52-х книг (сільськогосподарська, економічна, довідкова, художня і дитяча література), 13 друкованих та 14 електронних періодичних видань, що дозволяють суттєво покращити інформаційно-бібліотечне обслуговування. Книги і періодичні видання збільшили відвідування до бібліотеки, особливо дітей зацікавили книги в форматі 3Д.

                                                  

Я, як завідуюча бібліотекою зрозуміла, що сьогодні імідж бібліотеки залежить від розуміння бібліотекарів своєї нової ролі в житті суспільства. Співпрацюючи з владою, бізнесом, фермерами, закладом освіти, ЗМІ, іншими партнерами, бібліотека стала центром місцевої громади, а ми, бібліотекарі – інформаційними навігаторами, фахівцями, від яких залежить освітній, культурний і технологічний рівень громадян. Ми сьогодні у своїй роботі поєднуємо традиційні функції і функції консультанта з інформаційного пошуку, мережевого навігатора, інформаційного аналітика, інструктора й організатора знань. На даний час у нашій бібліотеці відбулись серйозні зміни, пов’язані з підвищенням її ролі в житті місцевої громади, розширенням функцій та діапазону послуг. Сільська бібліотека, максимально наближена до населення, стала центром громадського і культурного життя, сприяє соціальному та культурному відродженню села, просуванню книги і розповсюдженню читання.
                                                  

Сьогодні наша бібліотека поєднує різні функції у своїй повсякденній роботі, організовуючи літературні та музичні вечори, заочні віртуальні подорожі залами музеїв та цікавих місць нашої планети, проводячи заняття з освоєння комп’ютерної грамотності й пошуку інформації в Мережі, базах даних, обслуговує читачів різного віку і рівня освіченості. Бібліотека стала центром спілкування, адже саме спілкування й уваги дуже часто, через різні причини не вистачає багатьом мешканцям. Працюючи над проектом, бібліотека має на увазі не тільки фермерів, а й літніх людей, осіб з обмеженими фізичними можливостями, підлітків, зважаючи на те, що це проблема стосується і юних громадян. Діяльність бібліотеки спрямовано на щоденну роботу з новими групами людей.
                                                  
Шановні користувачі двері нашої бібліотеки постійно відкритті для Вас.

Завідувачка філією №26 с. Комсомольське Яценко Світлана Миколаївна.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу