Вогонь війни у пам’яті навічно

У нескінченому плині історії тільки час відокремлює головне від другорядного, дріб’язкового, загальнолюдське від особистого. Для учасників другої світової війни головним стало все – страх смерті, благородний гнів, лихоліття тяжких випробувань і безмежна радість перемоги.
Перемога над нацистською Німеччиною стала подією планетарного значення. Для України, котра стала заложницею злочинного політичного фарсу, що його розігрували Сталін і Гітлер напередодні і в початковій фазі війни, вона коштувала надто дорого. Її територія перетворилася на один із головних плацдармів жорстоких боїв. Мільйони синів і дочок України заплатили за Перемогу найдорожчим – своїм життям.
Жителі Олевського району гіркоту воєнного лихоліття, що насувалося на їхні мирні оселі, відчули вже з листопада 1939 року. Користуючись відсутністю кордону, з листопада 1939 року гітлерівська Німеччина засилала через територію району розвідувальні та диверсійні групи.
На початку липня 1941 року на Житомирщині розгорнулися бойові дії. 5 серпня 1941 року в Олевськ увійшли німецько-фашистські загарбники. До 30 серпня 1941 року увесь Олевський район було окуповано німецькими військами.
850 днів (30 серпня 1941р. – 3 січня 1944р.) тривав на Олевщині «новий порядок». Гітлерівці продемонстрували своє звіряче обличчя, знищуючи людей, відправляючи їх у концтабори, плюндруючи надбання нашого народу, цінності, що набувались довгими роками наполегливої праці. Визволення Олевського району від німецьких окупаційних військ було здійснено під час Житомирсько-Бердичівської операції. 3 січня 1944 року було визволено містечко Олевськ.
Минають роки, відлітають у вічність. Важко уявити нам, людям мирного часу, що перечитаний не одним поколінням твір О. Довженка «Україна в огні» буде дуже чітко відображувати сьогодення України. День за днем ідуть бої, крок за кроком звільняються території, гинуть люди. Серед загиблих учасників АТО є, на жаль, і наші земляки.
У бою за свободу своєї Батьківщини, 22 травня 2014 року, поблизу Рубіжного на Луганщині пав на полі бою тридцятирічний патріот своєї країни Ковальчук Олександр Володимирович, який був родом з села Лопатичі Олевського району.
Від ворожої кулі, захищаючи нашу країну, 22 травня 2014 року поблизу міста Рубіжне Луганської області загинув 36-ти річний Сергій Ярошенко з села Радовель Олевського району.
Стрілець комендантського взводу 30-ї окремої механізованої бригади Шепетько Сергій Петрович, 16.02.1986 року народження, загинув 9 серпня 2014 року біля села Степанівка Донецької області.
Давайте схилимо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя, ввійшовши в безсмертя. Вічна їм слава.
7 травня 2015 року в читальному залі Олевської районної бібліотеки був проведений вечір пам’яті “Вогонь війни у пам’яті навічно”. На заході були присутні викладачі та учні ПТУ №10.
Без миру немає дитинства, від забуття минулого – немає майбутнього. Настане час, коли один скаже: «СлаваУкраїні!», і мільйони відповідатимуть: «Героям слава!».

Зав.відділом обслуговування Васильчук Л.А.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії