Славиться талантами земля Олевщини

(З досвіду роботи літературного клубу "Джерела духовності" діючого при ЦРБ)
          Поліська   земля… Це справжнє джерело натхнення для письменників, поетів, художників. Тут  черпали  свою наснагу  відомі прозаїки і поети, залишивши в слові  неповторну красу Полісся. Свого часу на Олевщині  побували Максим Рильський, Андрій Малишко, Платон Воронько, її відвідували Анатолій Шиян, Михайло Рубашов,Олексій Опанасюк,  Валентин Грабовський, Михайло Пасічник, Святослав  Васильчук,  жили і працювали Ольга Пилипчук, Микола Курильчук, Галина Іваненко, Василь Струтинський та багато інших.  Ніби веснами, молодіє талантами  і нині Олевська земля. 
Щоденно,  перегортаючи  періодичні видання,  на сторінках  зустрічаєш вірші молодих поетів-початківців нашого краю і задумуєшся над тим, а чому б не створити клуб за інтересами чи любительське об’єднання для поетів, прозаїків,для талановитих людей нашого краю.

 І ось у 2009 році в приміщенні районної бібліотеки відкрив двері  літературний клуб «Джерела духовності».  Метою  якого  є знайомство молоді з письменниками –земляками, пошук молодих талантів-початківців, зустрічі поетів для обміну думками, формування поетичного смаку.
Літературний клуб  об’єднав  творчих особистостей,  талановитих  людей   Олевського   краю  -  письменників,  поетів  та   шанувальників   літературного  слова : Анатолій Іваненко, Василь Чепік, Тарас Шавула, Леся Лотуга, Лариса Жабінець,  Степан Загоровський, Оксана Мухортова, Маргарита Поштар (нині покійна), Настя Монастирли, Ольга Пилипчук, Тетяна Біла, Ігор Васильчук, Олексій Шматюк, Марія Пиличук та інші. При кожній зустрічі любителі літературного слова, читають свої нові твори, обговорюють, сперечаються,  радяться,  клуб проводить творчі лабораторії, майстер – класи,  на засідання приходить  талановита молодь.
                                   
            Цікава  та  різноманітна  його робота,  це  своєрідна  творча  літературна  майстерня . Склад  клубу  постійно поповнюється  новими  членами, він працює  над  пошуком  нових талантів,  збирає, накопичує  все, що виходить з-під пера  місцевих  поетів та письменників.
          Щороку розробляється програма засідань клубу, яка включає заходи, приурочені до ювілеїв письменників, проводяться презентації книг. Зустрічі проходять у формі презентацій книг, виставок  картин  місцевих  художників, вечорів-зустрічей з місцевими поетами, художниками.

         Поезія... Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність. Саме такі завдання ставить перед собою літературний клуб. Як народжується її величність Поезія в серцях? Цього ніхто не знає. Іноді поети  кажуть, що вірш приснився або Муза підкралася так непомітно, що нема на чому записати, тоді вони пишуть  навіть на руках або ж запам’ятовують. Як би там не було, але те, що до них приходить прекрасна Муза Поезії, вічно молода й юна, це прекрасно, це — подарунок долі.
       Першою збірочкою клубу стала  збірка поезій Оксани Мухортової «Поезія душі», яку було надруковано власними силами бібліотеки на комп’ютері. Другим надбанням і дуже цінним стала збірка поезій Марії Хлань  «Розмова в мріях», до неї увійшли твори, які не були опубліковані у її  попередніх збірках. В даній збірці ми надрукували  біографію поетеси, яку ніде не можна було знайти. Була проведена велика пошукова робота  завідуючою бібліотекою в с. Радовель  Валентиною Хлань, саме їй довірила  поетеса свої зошити з віршами, так вони потрапили до літературного клубу і були надруковані і зараз є в районній бібліотеці.
Тривалий час бібліотека співпрацює з поетесою Ольгою Андріївною Пилипчук, яка зараз мешкає у Кременчуці, але більшість своїх творів вона присвячує саме Поліссю. При нагоді Ольга Андріївна завжди намагається передати екземпляр нової збірки до Олевської районної бібліотеки. Значною подією для нашого містечка стала презентація книги О. Пилипчук «Княже місто», присвяченої 1300 річчю м. Олевська. Зустріч з поетесою відбулася у приміщенні Олевської гімназії.
Рідний край, мала батьківщина, традиції і звичаї свого народу  назавжди залишиться в пам’яті кожної людини.  Жителька с. Жовтневе, яка сьогодні проживає в Києві, Галина Іваненко зі своїм твором « Час покаянний»  стає іще одним відкриттям  для членів клубу, у романі  зображено життя і побут поліщуків середини 80-х початку 90-х років минулого століття на прикладі поліського села Голиші (нині Жовтневе). Познайомив нас із цим твором наш постійний читач, член клубу «Джерела духовності» Бабич В. М.  Після презентації твору  письменниця Г. Іваненко  подарувала 32 примірники роману для бібліотек.  Зараз майже кожна сільська бібліотека-філіал має у себе  цей твір, у якому з великою достовірністю відтворено звичаї нашого краю.
   Задумуючись над минулим, перечитуючи  книги  про наш край часто звертаєшся до творів відомого письменника, який  щороку відвідував Олевщину  - це Олексій Опанасюк. Пам’ятною стала презентація в читальному залі бібліотеки книги відомого українського письменника, лауреата Всеукраїнської премії імені І.Огієнка – О. Є. Опанасюка «Живий біль або зникали у відомому напрямку». На цій презентації були присутні син О. Опанасюка, його дружина, онука, також голова Житомирської організації Національної спілки письменників України М. П. Пасічник, поет С.К. Васильчук. Після презентації бібліотека поповнилася  творами О.Опанасюка, М.Пасічника, С.Васильчука, які були подаровані в фонди бібліотек .
Не можна сьогодні не згадати наших ветеранів, які здобували перемогу під час Великої Вітчизняної  війни. І саме презентації  книги нашої землячки Н. Насальської «Все, що пам’ять зберегла», яка була проведена  під час засідання клубу, дає змогу нам, молодому поколінню,   цінити те, що ми живемо  під мирним небом. Ця книга – біографічний нарис про життєвий шлях учасниці Великої Вітчизняної війни, партизанської зв’язкової, мужньої людини Ніни Насальської, яка  проживала в с. Білокоровичі. Цю книгу письменниця передала до бібліотеки  через Бабича В. М., за що бібліотека щиро йому вдячна у допомозі.
Культурною подією для нашого містечка стала презентація власної книги «Домъ Дэвида Линча» молодим письменником-земляком Олексієм Скіфом (Шматюк). Книга стала справжнім сюрпризом не лише для знайомих, але й для рідних Олексія. До речі, Олексій також талановитий художник, виставки його робіт неодноразово проходили у районній бібліотеці та у фойє РБК.
Наша бібліотека постійно співпрацює з місцевим поетом, редактором газети «Незележна» Чепіком В. Я. Василь Якович є активним  членом нашого клубу, постійним відвідувачем заходів, які проводить бібліотека.  Нещодавно він видав 2 збірки  поезії місцевих поетів, їх змогли придбати всі бібліотеки-філіали району.


Напередодні  70-річниці Копищенської трагедії  в читальному залі відбулася зустріч з нашою землячкою М. М. Пилипчук, яка презентувала свою нову книгу «Суждено возродиться», присвячену цій страшній події. Це вже сьома книга Марії Максимівни із серії «Древлянские жемчужины».  Книга є унікальним виданням та стане історичною спадщиною невеликого куточка древлянського краю. Автор коротко, але просто та доступно донесла до нинішніх поколінь та їх майбутніх нащадків у письмовому вигляді ту частину історії, яку довелося пережити нашим потомкам та сучасникам. Всі заходи проходять в рамках роботи  клубу.
Щороку в приміщенні РБК проходив фестиваль поезії та авторської пісні. Постійними учасниками були і поети нашого краю Оксана Мухортова, Леся Лотуга, Лариса Жабінець, Тетяна Біла та інші. Осторонь цієї події не залишалася  і районна бібліотека, яка займалася і досі займається  організацією виставок місцевих художників та народних майстрів, проводить презентації цих виставок. Членами клубу «Джерела духовності» стали  місцеві художники Володимир Гришко, А.Ф. Лотуга, Тетяна Існюк, В.М. Козловець, О. Шматюк, Марина Гришковець, Вікторія Бабич, Марина Козачок, І. І. Рабуш та її вихованці з гуртка «Чарівний пензлик». Подібні заходи стають все популярнішими серед читачів. Вони допомагають залучити молодь до вивчення історії, культури рідного краю, виховують почуття прекрасного.
Відзначу, що у складі Клубу є автори, що можуть похвалитись і перемогами в літературних конкурсах, і публікаціями в літературних періодичних виданнях.
     Давно відомо, як велика сила впливу поезії на почуття людиниПсихологи відзначають, що люди, що звертаються до поезії, м'якше, добріше, емоційніше тих, хто до неї  байдужий. Поезія може навіть відкрити  таємниці нашої душі. Сьогодні ми відкриємо віконце в світ  поезії  через об’єднання поетів.
Отже, ми переконалися : і в нас на Олевщині  є поети! Вони мають що сказати, і, здатні передати творчу наснагу нам. Очевидно, що навіть за умов драматичних подій у державі та скрутної економічної ситуації, ми все одно потребуємо духовного життя – того, щоб піднімало над буденністю і давало надію у майбутньому. Всі ми – передусім люди, з глибоким внутрішнім світом, якого ми чомусь підсвідомо боїмося.      
            Працівники бібліотеки постійно шукають нові форми і методи роботи. Крім того робляться підбірки, папки на допомогу читачам. Попереду нові зустрічі, відкриття нових імен, талантів. Адже у містечку Олевськ усе нагадує про поезію – навіть назва. Таланти тут ростуть, наче дерева, і роз’їжджаються по світах. Іще більше невідомих, таких, що пишуть на самоті поліські пейзажі, складають вірші за рутинною сільською роботою… Знайти ці імена, донести їх до народу і є нашим завданням. Сподіваємося, що цей невеликий внесок, який робить наша бібліотека, стане кроком до світлого майбутнього України.

Директор ЦБС          Л.В.Сібірьова.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу