Визволення України: ціна перемоги


 28 жовтня вся Україна відзначає річницю визволення від нацистських загарбників. 74 роки тому останній фашист покинув землю нашої Батьківщини. Україна. ЇЇ безкрайні поля, зелені ліси і гори, блакитний Дніпро, все вразила пухлина фашистської чуми. Скільки українських хлопців і дівчат пішли на фронт, щоб захищати свою країну.

5 серпня 1941 року в Олевськ увійшли загарбники, до 30 серпня 1941 року Олевський район було окуповано . Весь народ піднявся на захист Вітчизни. Країна перетворилася на величезний бойовий табір, охоплений єдиним поривом розбити ворога, вигнати його з рідної землі, знищити  нацизм. Чудеса мужності, стійкості і героїзму виявив наш народ!
 3 січня 1944 року Олевщину було визволено воїнами 143-ї стрілецької дивізії під командуванням полковника Митрофана Онисимовича Заїкина. 850 днів (30 серпня 1941 р – 3 січня 1944 р.) тривав на Олевщині окупаційний режим. У боях за звільнення Олевського району від нацистських окупантів загинули 354 бійці Радянської армії.
24 жовтня працівники центральної міської бібліотеки провели для учнів професійного ліцею годину памяті «Визволення України: ціна перемоги». Перед присутніми виступила голова ради організації ветеранів війни і праці Валентина Никифорівна Корнійчук та ветеран Другої Світової війни  Анатолій Макарович Іваненко, який поділився спогадами про лихоліття війни. 

 Бібліотекар І категорії Л.І. Козловець

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу