Заклади культури - обереги духовності.

2 березня працівники культури району зібралися в приміщенні РБК на нараду по підсумках роботи за 2011 рік. Н а нараду були запрошені гості - голова районної державної адміністрації А. В. Дяченко та заступник голови РДА з гуманітарних питань О. С. Ковальчук. Звітною доповіддю нараду розпочала начальник відділу культури і туризму РДА І. В. Кльоц. Було підведено підсумки роботи закладів культури за 2011 рік та намічені завдання на 2012 рік в галузі.
Не залишилася осторонь і бібліотечна галузь. Роботу бібліотеки району обласним управлінням було відмічено на високому рівні.


Бібліотеки Олевщини – інформаційні центри  регіону.

Доповідь директора Олевської ЦБС
Сібірьова  Л. В. 


До складу  Олевської ЦБС  входять 40 стаціонарних бібліотек, які обслуговують жителів району. Це 2 районні бібліотеки та 38 бібліотек-філій, які знаходяться у сільській місцевості.
 У 2011 році діяльність бібліотечних установ Олевської  ЦБС була спрямована на реалізацію місії публічних бібліотек і визначення основних завдань колективом ЦБС, на виконання державних і регіональних програм щодо державотворення, розвитку культури, бібліотечної галузі на :
·        співпрацю з державними та громадськими організаціями та закладами району;
·        задоволення інформаційних потреб читачів;
·        формування і  збереження книжкових фондів;
·        утвердження  бібліотек, як центрів  розповсюдження  і збереження  знань та інформації;
·        пошук нових форм роботи з читачем;
·        краєзнавча робота  бібліотек.
Для ефективної  реалізації інформаційної, освітньої,  комунікативної та дозвіллєвої  функції у 40 бібліотечних установах  діяли центри краєзнавства, народознавства, духовного відродження, клуби за інтересами.
Бібліотеки дбали про зростання  їх соціальної функції у житті територіальних громад. Для досягнення  визначеної мети  проведено цикл заходів « Розповім про себе», створювалися інформаційні стенди « Ми маємо, вміємо, можемо».
 Протягом року  проводилися екскурсії до бібліотек, готувалися  інформаційні матеріали, статті до місцевих газет « Зорі над Убортю», « Незалежна» про роботу бібліотечних закладів району, проводилися огляди  літератури, складалися інформаційні списки.
   У 2011 році бібліотеки активізували діяльність щодо пошуку можливостей залучення інвестиційних фондів та надходження грантових коштів для підтримки бібліотечних установ. 
 Центральна районна бібліотека і 5 бібліотек –філій у 2010 році взяли участь у конкурсі 
«Організація  нових бібліотечних  послуг з використанням  вільного доступу до Інтернету ІІ» програми « Бібліоміст» і у 2011 році стали переможцями.  У вересні 2011 року комп’ютерну техніку на суму понад 73 тис. грн. було встановлено до ЦРБ, ЦРДБ та бібліотек-філій сіл: Зубковичі, Зольня, Лопатичі, Кам’янка, Жубровичі. Всі бібліотеки отримали по два комп’ютери з виходом в мережу Інтернет.
 Бібліотечні працівники пройшли курси в тренінговому центрі  в  обласній науковій бібліотеці за рахунок програми «Бібліоміст». Сьогодні я можу  з впевністю сказати ,що вихід у всесвітню мережу Інтернет повернув у бібліотеку різні категорії читачів це ми бачимо по наших районних бібліотеках та філіях.
 Структурними підрозділами ЦБС у 2011 році обслужено  понад 16 тис. користувачів із них  5.5 тис. дітей. Видано літератури та періодичних видань понад 331 тис. ( із плану 325 тис.), відвідування до бібліотек становить понад 101 тис. із них дітьми понад 49 тис.
Фонди бібліотек поповнилися  новою  літературою на суму  43358грн.  00коп., 3169  примірників: за рахунок  платних послуг, меценатів, коштів виділених  із бюджету, а також з обмінно - резервного фонду обласної  бібліотеки.
Для поповнення фондів новою сучасною книгою в бібліотеках оголошено акцію «Подаруй книгу в бібліотеку».
Періодичних видань у 2011 по ЦБС отримано на суму  17356грн.77 коп.
Підписка  по бібліотеках – філіях становить  5519грн. 31коп. Даної суми не достатньо для повного задоволення  запитів користувачів у бібліотеках-філіях.
І в листопаді 2011 року у  рамках Антикризової гуманітарної програми Інституту відкритого суспільства (Нью-Йорк – Будапешт) і Міжнародного фонду “Відродження” оголошено  конкурс «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно-просвітницької роботи з дітьми та молоддю». Мета конкурсу – поповнити фонди сільських і районних бібліотек сучасними творами  вітчизняної та зарубіжної літератури.  Я вирішила, а чому нам не взяти участь. Написавши проектну пропозицію «Добро спішіть творити люди»,  видіслала її на конкурс.  І у лютому місяці  ми дізналися,що із 780 заявок, підтримали 82, в тому числі і Олевську районну бібліотеку (доречі єдину в області), і отримали грант на суму 10000 грн. на книги. На сьогодні вже зроблено замовлення на літературу.
 Завдяки головам сільських рад  поточні  ремонти було проведено в філії №20 с. Жовтневе, №36 с. Обище ,  с. Білокоровичі, № 21 с. Жубровичі, ЦРБ, ЦРБД, с.Кам’янка  Ремонти приміщень бібліотек проведено у с. Кишин №28 за рахунок спонсорських   коштів, Майдан., Корощино, Р-Бистра. У філії №23 с. Журжевичі зроблено пічне опалення(грубка)-2000грн. Бібліотека філія №32 с.Майдан перейшла у інше приміщення з покращеними умовами, проведено ремонт, зроблено грубку, а філію №5 ст. Новобілокоровичі переведено у приміщення без опалення, без світла з проломаною підлогою.
Штат по ЦБС 50 творчих працівників, жодна бібліотека не має прибиральниці(крім ЦРБ). Бібліотечні працівники самі прибирають  і опалюють приміщення.
101 бібліотек не опалюються, а це пошкоджує книжкові фонди, адже їм потрібна стабільна температура (Сущани,Копище,Радовель, Кишин,Забороччя, Замисловичі, Жовтневе,Новобілокоровичі,  Лопатичі,Тепениця, Хочино). Хто з читачів піде до такої бібліотеки?
На повну ставку 16чоловік, на 0.75 ст.- 8  чол., 0.5ст.- 22 чол., 0.25ст. –  5 чол. .Із них в сільській місцевості на повну ставку  8  чоловік, на 0.75 ст. - 8 чол., на 0.5 ст.-   18 чол., на 0.25ст.-4 - чол.
Намагаючись якомога повніше задовольнити потреби користувачів, прагнучи перетворити бібліотеку на інформаційних громадський центр свого регіону, надаючи доступ до інформаційних ресурсів всім верствам населення  у звітному році бібліотеки системи  організовували заходи з популяризації літератури  шляхом  організації книжкових виставок, проведенню літературних вечорів, конкурсів та інших заходів. Організовувалися виставки народних  умільців, як в районі так і на місцях.
На сьогодні  бібліотека сприймається громадянами як сучасна інформаційна установа, що сприяє їх професійному, громадському та особистісному розвитку;
Для працівників бібліотек, не повинно  існувати  часток «ні» і «не». Разом з громадою, користувачами  все можна зробити для того, щоб саме бібліотеки  стали дійсно дієвими центрами культури на селі, а не стояти осторонь . Сьогодні потрібно  по новому підходити  до проблем, які є в громаді.  Бібліотечні працівники сьогодні повинні  зуміти  довести своїй громаді  що саме  бібліотека повинна бути тим основним культурним осередком на селі на рівні зі школою, медичною установою.  Бібліотеки — це ті заклади,до яких треба приходити з духовним трепетом,всіляко їх підтримувати леліяти, як мати дитину. Адже бажаючі можуть почерпнути тут найрізноманітнішу інформацію,поглибити, збагатити свої знання.
  Отож, двері наших бібліотек відкриті для всіх. Ми завжди готові до діалогу та підтримки креативних ідей. Для нас, працівників бібліотек, не існує часток «ні» і «не», ми разом з вами, наші читачі, все зможемо, все зробимо.


Коментарі

  1. Раді за вас, що роботу бібліотечних працівників оцінили на відмінно. Так тримати!

    ВідповістиВидалити
  2. Олевчани Ви накращі! Це не просто слова, а лише ваш район став переможцем у конкурсі фонду "Відродження" .Так тримати!!!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії