Відроджені з попелу

Серія книг "Древлянские жемчужины" М. М. Пилипчук
13 липня нинішнього року виповнюється 70 років страшної, звірської розправи з жителями с. Копище.
Це була найбільша за масштабами, найбездушніша, найцинічніша по відношенню до людей трагедія в Олевському районі.
До світанку село ще жило, а з першими сонячними променями до неба знялися стовби диму, зчинилася стрілянина, лунали крики, зойки, голосіння…
І Копище пішло в небуття. Того дня від куль і вогню загинуло 2887 жителів, майже половина з яких – діти віком до двадцяти років.
За що ж так жорстоко розправились фашистські головорізи з селом та його мешканцями? А за те, що не хотіли коритися ворогу, брали активну участь в партизанському русі, били загарбників на фронтах Великої Вітчизняної.
Автор книги Марія Максимівна та присутні
Тому, напередодні Копищенської трагедії, нас зібрала в читальному залі наша землячка Марія Максимівна Пилипчук, щоб презентувати свою нову книгу «Суждено возродиться». Це вже сьома книга Марії Максимівни із серії «Древлянские жемчужины». Ця книга складається з двох літописів, перший з яких розповідає про особливості життя, діяльності та духовного зросту жителів одного з легендарних поселень Древлянського краю – багатостраждального села Копище. У другому літописі викладено історичне походження села Хочине, охарактеризовані важливі періоди життя людей цього поселення та ближніх сіл – Перга, Рудня – Хочинська та Рудня – Перганська. Прочитавши книгу, читач переконається, що долі людей цих поселень дуже схожі та близькі по тим випробуванням, які їм прийшлося пережити.
Запропонований текст опису оснований на історичних матеріалах певних періодів розвитку, падіння та відродження цих поселень, людей та їх духовного життя. Частина матеріалів взята з архівних документів.
Ця книга є унікальним виданням та стане історичною спадщиною невеликого куточка древлянського краю. Автор коротко, але просто та доступно донесла до нинішніх жителів та їх майбутніх нащадків у письмовому вигляді ту частину історії, яку довелося пережити нашим потомкам та сучасникам. 
На презентації було надано слово автору книги Марії Максимівні Пилипчук, головному редактору газети «Незалежна» Чепіку В. Я., голові районної Ради ветеранів Н. Т. Ничипорчук, депутату районної Ради Бабичу В. М.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу