Це загадкове слово «адвокація»

               Адвокація – це спосіб мислення
                                                                                                                                         Дж. Долан

        У нашому словнику з’явилося новее поняття – адвокація. На сучасному етапі розвитку громадянського суспільства адвокаційна діяльність розглядається як невід’ємна складова роботи будь-якої організації, що турбується про свій статус, організаційну спроможність, стійкість і розвиток.
      Бібліотеки не є виключенням. Нам, як нікому, потрібна підтримка. Ми маємо переконати політиків, посадовців, депутатів, книговидавців, постачальників технологій і багатьох інших підтримати бібліотеки і надати їм визнання, на яке вони заслуговують.

                                             
       
          Адвокація має стати невід’ємною частиною діяльності кожної публічної бібліотеки – від бібліотечних лідерів до співробітників та прихильників серед членів громади. Саме даній тематиці був присвячений тренінг 5-6 серпня 2013 року, який проходив в Житомирській обласній науковій універсальній бібліотеці ім.. О.Ольжича. Бібліотечні працівники області дізналися дуже багато нових понять та різницю між ними – адвакація, адвокат, правозахисник, лобіст. Тренер, Руслан Краплич , навчив нас визначати проблеми бібліотеки, їх виконання, створювати адвокаційну кампанію своєї бібліотеки, розробляти повідомлення , складати прес-реліз. Прийшли ми до аудиторії, як школяри 1класу, а вийшли вже випускниками школи. Дуже цікаво і доступно було проведено тренінг. Ми працювали в цільових групах, розробляли свої проекти, вчилися спілкувати з посадовцями.

                                              
          Бібліотечні працівники вже давно використовують окремі інструменти адвокації, просуваючи та захищаючи інтереси бібліотек, бібліотекарів та користувачів. Сьогодні важливо замість окремих заходів налагодити системну роботу на основі досвіду колег та рекомендацій фахівців. А це означає, що важливо опанувати методику проведення адвокаційних кампаній.
           Адвокаційна кампанія – комплексний механізм відстоювання справедливих інтересів або просування нових суспільних ідей, цінностей, норм. Вона проводиться, коли виникає необхідність змінити ставлення цільових аудиторій до бібліотеки, вирішити якісь конкретні проблеми, внести зміни в законодавство тощо.

                                              
          Адвокаційна діяльність вже присутня у нашому суспільстві:свої інтереси намагаються відстояти «діти війни», «чорнобильці», шахтарі, представники малого бізнесу та ін.; люди організовуються з метою протистояти незаконним забудовам скверів та дитячих майданчиків, махінаціям в житлово-комунальній сфері, беззаконню, змушують владу вносити зміни у законодавчі та нормативні акти, реагувати на порушення прав людини і громадянина.
          Одним з різновидів адвокаційної діяльності є адвокація бібліотек. Вона зародилася як метод просування ідеї збільшення фінансування книгозбірень. Зараз її розглядають як системні дії, спрямовані на захист інтересів бібліотек, бібліотекарів і користувачів.

Директор Олевської ЦБС

Коментарі

  1. Дійсно, цікавим був тренінг, але важким. Стільки нової інформації, яку треба осмислити, зрозуміти і використати. І коли це все стає свої місця,приходить розуміння важливості і необхідності отриманих знань.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, дійсно було дуже тяжко, стільки нової інформації, незнайомих слів, але все це потрібно.

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго дня стосовно питання адвокації роль ЗМІ в адвокаційній діяльності бібліотеки?

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу