Хрещення Русі – духовний стержень нашої культури


Робота книгозбірень Олевського району до святкування 1025-річчя Хрещення Русі
На виконання доручення Президента України Віктора Януковича щодо належної підготовки до 1025-річчя Хрещення Київської Русі у бібліотеках Олевського району відбулось ряд заходів. В рамках святкування, 23 липня 2013 року, в Олевській центральній районній бібліотеці пройшло засідання ''круглого столу'' під назвою «Роль християнства у житті українського народу», участь в якому взяли настоятель Свято-Миколаївської церкви о. Сергій, заступник голови Олевської районної державної адміністрації Олександр Ковальчук, начальник відділу культури Ірина Кльоц, вчителі історії Анатолій Шинкар, Олександр Павленко працівники культури, освіти та мешканці міста.
Згідно з літописом, першими з князів Київської Русі, що хрестились у 867 році були Аскольд і Дір. Майже через сто років потому християнство прийняла княгиня Ольга (957 р.). Просвітителем Русі став князь Володимир, внук Ольги. Розуміючи важливе значення Києва, він намагався перетворити його на сакральний центр усіх східних слов'ян. Символом їхньої єдності мав стати, як спершу задумав князь, новий язичницький храм з ідолами шести голів богів : Перуна, Хорса, Дажбога, Стрибога, Симаргла і Мокоші. Такий храм було зведено поблизу великокнязівського теремного двору. Проте язичництво вже пережило себе і відставало від рівня політичного й культурного розвитку, як цивілізованого світу, так і самої Русі. Зрозумівши це, Володимир Святославович рішуче пориває зі старою вірою, приймає хрещення сам і наприкінці 980-років запроваджує християнство як офіційну релігію для всієї держави.
Безперечно, це була подія надзвичайної історичної ваги. Вона справила вирішальний вплив на подальший розвиток Русі : країна інтегрувалася в коло держав візантійської православної співдружності, а також у європейський християнський простір. Християнство зосередило під своєю егідою писемність, літературу, архітектуру, мистецтво, почало визначати духовний поступ суспільства.
Цей невеличкий екскурс в історію провів заступник директора Олевської гімназії Анатолій Шинкар.


Перед присутніми виступив настоятель Свято-Миколаївської церкви о. Сергій, який у своїй промові зазначив, що 1025 –річчя хрещення Київської Русі, зустрічаємо з радістю в серці.

Відвідувачі на заході мали можливість переглянути книжкову виставку "Християнство - історія та сучасність" та мали змогу здійснити віртуально-історичну подорож на тему «Величні храми України». Віртуально вони побували в найвідоміших храмах України, зокрема, в Софії Київській, Києво-Печерській лаврі, Володимирському соборі та інших.
          

До 1025-річчя Хрещення Київської Русі в бібліотеках району будуть функціонувати тематичні полиці «1025 років Хрещення Київської Русі», «Хрещення Русі – духовний стержень нашої культури», «Історія християнства в Україні», «Християнство : історія і сучасність», години духовності «Духовність – одвічне джерело моралі», «Християнські цінності – основа духовності українців», «Вічна та мудра книга Біблія», а у центральній районній бібліотеці пройшла цікава слайд-бесіда «Духовні святині України».
Бібліотека філія №31 с. Лопатичі запросила читачів на історико - краєзнавчий круїз «Духовного причастя світлий шлях». Учасники круїзу дізналися, як саме відбувалося хрещення, і за допомогою Інтернету здійснили мандрівку найдревнішими церквами України. Бібліотекар філії №21 с. Жубровичі підготувала для читачів огляд літератури «Храмів благовіст святий». Під час святкування осторонь не залишилася жодна бібліотека району.
  

Хрещення Русі
Хрещення Київської Русі
28 липня – день Хрещення Київської Русі
Християнство — історія і сучасність
(до 1025-річчя хрещення Київської Русі)
1025-річчя хрещення Київської Русі (презентація)
Заходи до 1025 річчя хрещення київської русі (християнський портал)

20 кроків до мрії. Крок 1 - Київська Русь (відео)

http://www.youtube.com/watch?v=lYhx5Kj4n7g

Сказание о Крещении Руси / Розповідь про Хрещення Київської Русі (2007) (фільмотека Українця)
Новости мира (заходи щодо Хрещення Русі)
Історія України (відео про Хрещення Київської русі)
Відкриття виставки «Скарби Святих Лавр України» ознаменувало початок святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі
Київская Русь . Історія України

Хрещення Руси-України князем Володимиром

Коментарі

  1. Авжеж, колеги, у вас і літом робота не стоїть на місті, провели такий змістовний "круглий стіл" до 1025-річчя Хрещення Русі. Подобається також веб- бібліографічна підбірка.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, що ви слідкуєте за нашим блогом.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу