Їм вклоняється земля Олевщини

                                        Спасибі солдате...!
Як рідко бувають святії ті дати,
Коли промовляють: спасибі, солдате,
 За подвиг безсмертний, за мир і свободу,
Не дав ти померти народам Європи.
 За працю невтомну в роки повоєнні,
 За спокій у домі і хліб наш щоденний.
 Хвала тобі буде від діток, онуків,
 Що вивів у люди й до храму науки.
Нехай не померкне в віках твоя слава,
 Сповна борг поверне боржниця-держава.
                                                       А. Іваненко

3 січня 2014 року виповнюється 70 років звільнення Олевського району від німецько-фашистських загарбників. Саме до цієї дати була приурочена презентація 4-го тому «Книги пам’яті України. Переможці. Житомирська область», яку 26 грудня провели працівники районної бібліотеки для дорослих у фойє РБК.

 Це історико-меморіальне видання видається  з метою вшанування воїнів-фронтовиків Великої Вітчизняної та Другої світової воєн, збереження у пам’яті народу їх подвигу в ім’я свободи, незалежності Батьківщини, самовідданої праці у повоєнні роки з відбудови зруйнованого німецько-фашистськими загарбниками народного господарства країни. Це вияв безмірної вдячності героям-переможцям минулої війни.
У четвертому томі серіалу "Переможці" єдиного пошуково-видавничого проекту "Книга Пам'яті України" вміщено короткі історико-публіцистичні нариси, а також:імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. і Другій світовій війні Овруцького, Олевського, Попільнянського, Радомишльсь­кого районів - усього понад 12 тисяч персоналій;імена військовослужбовців, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до "Книги Пам'яті України. Житомирська область"; уточненні та додаткові відомості про воїнів, увічнених у попередніх то­мах видання. Усі дані на учасників бойових дій розміщено по районах, містах, селищах, селах за алфавітом, вказані прізвища, імена, по батькові ветеранів також за алфавітом, наведено рік і місце їх народження, участь у війні, військове зван­ня, бойові нагороди, трудовий шлях після війни, трудові нагороди і відзнаки, для тих, хто живий донині, - вказано місце проживання, для тих, хто помер після війни, — дата смерті і місце поховання. Назви населених пунктів, місць народження, загибелі і поховання вказані у відповідності з сучасним адмініст­ративним поділом. Книга ілюстрована фотоматеріалами про яскраві особис­тості з числа колишніх фронтовиків, партизанів, підпільників.
На заході були присутні жителі Олевська, в тому числі Ветерани Великої Вітчизняної війни , учні шкіл міста, працівники різних організацій.  Перед присутніми виступили: голова районної ради ветеранів війни та праці Ничипорчук Н. Т.,яка вручила ветеранам та їх дітям примірники «Книги пам’яті”, депутат районної ради Бабич В. М., заступник голови районної ради ветеранів Іваненко А. М. та учні Варварівської  ЗОШ, які розповіли про переможців із свого села, які не увійшли до «Книги пам’яті України. Переможці. Житомирська область».







                                                                                      Завідуюча відділом обслуговуаання Васильчук Л. А. 

Коментарі

  1. шановні колеги звеликою радістю ознайомилася з Вашим Бібліовіконцем і роботою в яку Ви вкладаєте свої знання і душу дуже сподобались Ваші публікації спасибі з повагою до Вас Наталія Огурцова Більська сільська бібліотека Котелевської ЦБС

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу