Небесна Сотня у наших серцях

В непроглядному тумані
Стоять  люди на Майдані.
Крає серце мертва тиша,
Лиш Небесна Сотня дише…

А довкіл – свічки… Лампади
Від всесвітньої громади.
І вінки… І море квітів…
Куди ж біль людський подіти ?

Вітерець шепоче:- Тихше…
Хай Небесна Сотня пише
Заповіти  українцям
І просвітникам- ординцям.
                    Ольга Пилипчук

 Євромайдан - це доля України, коли на 23-му році Незалежності  український народ зрозумів, що Україна має бути повноправною  європейською державою.
    На вулиці Києва вийшли тисячі студентів, гордо тримаючи в руках синьо-жовті знамена.
     Розпочався  громадський рух за європейське майбутнє України, який  переріс у   масштабну Національну Революцію Гідності, влада вирішила піти  на силове придушення мітингу, окропивши  Майдан кров’ю.
Був ранок 20 лютого 2014 року. Після трьох місяців протестів країна завмерла в очікуванні і непевності. Майдан був відрізаний від цілого світу: метро зупинилося , підїзди до Києва – блоковані. Політики безуспішно намагалися  домовитися.

   Аж раптом  Беркут  знявся і почав відступати, кількадесят відчайдухів погнали силовиків угору Інститутською і… потрапили їм у  пастку. Чоловіки, багато хто  навіть без шоломів, стали живими  мішенями для снайперів, що чатували там.
    Попри стрілянину, майданівці вперше йшли вперед. Під кулі. Перші лави  падали, за ними зявлялися  нові…і нові…і нові…
       Майдан стояв на повен зріст ( а це сотні тисяч людей), закривав своїх синів і пошерхлими від морозу губами просив снайперів не  стріляти. За кілька  годин у центрі Києва на вул. Інституцькій та на Грушевського  було розстріляно десятки майданівців. Ці жорстокі розправи над українським народом  шокували весь світ. Найстаршому було  сімдесят три роки. Наймолодшому - лише сімнадцять. Це звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони  дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі…Вони віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми  встали з колін. Щоб  почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.
         Ми повинні  памятати  про величезну самопожертву героїв Небесної Сотні, які  назавжди залишилися в наших серцях. Вони – німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.
Книжкова виставка у бібліотеці для дорослих
Виставка-вшанування у бібліотеці для дітей

До Дня памяті Небесної Сотні  районні бібліотеки по обслуговуванню дорослих користувачів та користувачів дітей запрошують переглянути книжково- ілюстративні виставки «Небесна  Сотня. Зима, що нас змінила» та «Небесна Сотня, ви тепер святі», а також на годину-спомин "Безсмертя Ангелів Небесної сотні" до районної бібліотеки для дітей, який відбудеться у середу (22.02.2017р.). 
                                        Бібліотекар відділу обслуговування  Лук’янчук Г.І.

  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу