Сердечні пристрасті та розчарування Тараса Шевченка

Його називають батьком української нації та її пророком. А він перш за все – людина, якій не чужі людські почуття, радощі та страждання. Ми й досі так мало про нього знаємо. Тарас Григорович був дуже прогресивним чоловіком свого часу. 


Маючи унікальні таланти, гострий розум, товариську вдачу, привабливу зовнішність, у світських колах Шевченко завжди міг похвалитися прихильністю жінок. Натура творча і вразлива, Кобзар часто закохувався. Одна обраниця заміняла іншу, їх було доволі багато: перше кохання – Оксана Коваленко родом з кріпацької родини, полька Ядвіга Гусиковська, німкеня Амалія Клоберг, донька князя Миколи Рєпніна Варвара, донька священика Феодосія Кошиць, актриса із Нижнього Новгорода Катерина Піунова, дружина відставного полковника Ганна Закревська, жінка коменданта форту Агата Ускова, Марія Максимович, сватався до кріпачок Харити Довгополенко та Ликери Полусмак – і все це не повний список обраниць Шевченка. Але особисте життя великого українця так і не склалось. Тарас Григорович усе життя мріяв про сімейний затишок, але так і залишився одинаком. Його серце належало багатьом жінкам, але так і не знайшло єдиної втіхи.
З нагоди дня народження Кобзаря працівниками районної бібліотеки для дорослих та її активними користувачами та постійними учасниками масових заходів ученицями Олевської гімназії Оленою Онищук, Анастасією Пістуненко, Анастасією Яроменко, Кариною Макарчук, Аліною Смоляр, Роксоланою Сапожніковою та ученицями ЗОШ № 3   Катериною Стрелюк, Єлизаветою Гребенчук, Аліною Мосійчук була проведена літературна година «Сердечні пристрасті та розчарування Тараса Шевченка». Глядачами заходу були учні та викладачі Олевського професійно-технічного ліцею.
                                                                              Васильчук Л. А.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії