Веселкою сплелися кольори на вишиванці, наче доля

Під такою назвою 11 жовтня в Клубі цікавих зустрічей Олевської міської бібліотеки відбувся вечір народного мистецтва, на якому були представлені картини з бісеру талановитої майстрині Ніни Зайнчковської. Ніна Миколаївна працює касиром квиткової каси на залізничному вокзалі. Коли місто ще спить, вона поспішає на роботу, якій віддала 37 років свого життя. Завжди гарна, усміхнена і привітна зустрічає Ніна Миколаївна пасажирів. І люди навіть не здогадуються, що на душі у цієї жінки.

Життя Ніни Миколаївни раптово розділилося на два періоди: до війни і сьогоднішнє, воєнне. ЇЇ єдиний син Сергій, якого сама виростила і викохала,  з першого дня війни служить контрактником на Донбасі. Це рішення приймав сам, а контрактником став ще до початку АТО.
Ніна Миколаївна ще з дитинства вишиває, цьому їх з сестрою навчила мати. Картини бісером почала вишивати, коли почалась війна. Довгими зимовими вечорами та ночами, щоб хоч якось відволіктись від тривожних думок, під шепіт молитов створює свої рукотворні шедеври.

Тема матері та дитини, безліч ікон, які почала вишивати, запитавши благословення настоятеля Олевської Свято-Миколаївської церкви отця Сергія. Дивовижні пейзажі та натюрморти – всього й не перелічити, що вишила за ці роки Ніна Миколаївна, а це понад 100 картин, багато з яких дарувала рідним та друзям.
Неможливо було без сліз слухати розповідь солдатської матері про сина, який з перших днів перебував в зоні АТО. Вразив присутніх і виступ сестри Ніни Миколаївни - Марії Миколаївни Бондар.
Перед присутніми виступила місцева поетеса Алла Продащук, яка присвятила вірш Ніні Зайнчковській та всім матерям, чиї сини знаходяться на війні. Свої нові вірші читав Микола Гайченя.

Ніну Миколаївну привітала начальник відділу культури Кльоц І. В., вручивши їй почесну грамоту від міської ради. Слова щирої подяки висловила директор ЦБС Сібірьова Л.В. та вручила квіти  і подарунок.

Присутні щиро дякували Ніні Миколаївні за зустріч, за труд, за чудові роботи, які неодноразово прикрашали наше місто під час різних свят та заходів. Напередодні Дня Захисника Вітчизни, її, як матір учасника бойових дій, привітали з цим святом. Дякували за те, що виховали такого сина – справжнього чоловіка та захисника бажали  здоровя, терпіння, творчого натхнення, а найголовніше – мирного неба.
               Музичні вітання на заході прозвучали у виконанні Михайла Гриба, Івана Кравчука та Олени Бреслаш.


Зав. відділом обслуговування Васильчук Л.В.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії