Уборть – Поліська гордість і краса

                                                     (Презентація книги «Тихоплинна Уборть»)
 Одна з відомих річок Житомирщини Уборть, притока Прип’яті, бере свій початок з не пересихаючого в спеку і не замерзаючого взимку підземного джерельця, що витікає з не такого й помітного узвишшя між селами Симони та Андрієвичи Ємільчинського району. Далі глибшою і повноводнішою пливе   крізь сусідній Олевськ, за ним оповиває сумновідоме і вщент спалене фашистами село Копище, межуючи саме тут з Білоруссю.
Доля кожного з нас так чи інакше пов’язана з Убортю. Хтось зріс на її берегах, хтось купався в її коричнево-червоних водах, а хтось полюбляє сидіти з вудочкою і рибалити. Будь-якої пори року мальовнича і приваблива Уборть кличе до себе всіх шанувальників рідної природи. ЇЇ вивчають, нею цікавляться про неї пишуть, оспівують в піснях та віршах.

22 листопада  2017 року в актовому залі музичної школи відбулася презентація книги «Тихоплинна Уборть», яку підготували працівники міської бібліотеки. В збірці подано пісні та вірші, написані мешканцями та гостями Ємільчинського і Олевського районів Житомирської області. Видання ілюстроване світлинами, історичними та географічними відомостями про річку Уборть і населені пункти, які розташовані на її берегах.
Автором-упорядником книги є краєзнавець, наш земляк Петро Володимирович Скиба, який народився в мальовничому селі Андрієвичи Ємільчинського району в багатодітній селянській сім’ї. Його дитинство пройшло на маленьких берегах Уборті, в яку він був закоханий з дитинства і саме тому взявся з натхненням за здійснення свого творчого проекту «Витік Уборті».
На заході були присутні місцеві краєзнавці, працівники культури, вчителі, автори творів, які ввійшли до збірки. На фоні презентації з пейзажами мальовничої річки, автор познайомив присутніх з новою книгою та розповів, яка величезна робота була проведена по збору матеріалу, з якою кількістю людей йому прийшлося поспілкуватися, скільки сіл об’їздити особисто.
Перед присутніми виступили поети, твори яких увійшли до збірки -  Алла Продащук, Василь Чепік, Микола Гайченя, Галина Талах. Прозвучали пісні у виконанні Степана Яценка та Олександра Борисовця. До видання збірки «Тихоплинна Уборть» долучилися також і бібліотечні працівники Олевської ЦБС, допомагаючи у зборі матеріалу (сіл Зубковичі, Лопатичі, Варварівка, Сущани, Юрове, Перга, Хочине, Майдан-Копищенський, Копище). На заході виступила завідуюча бібліотекою-філіалом с. Лопатичі Мельник Надія Володимирівна. Також до слова був запрошений член Національної спілки краєзнавців України, головний спеціаліст управління економічного розвитку Олевської міської ради Юрій Халімончук.

Всі присутні мали можливість поспілкуватися з автором-упорядником та придбати книгу з його особистим підписом. Бажали йому міцного здоров’я, невичерпної енергії та творчої наснаги. Ми сподіваємося і віримо, що це лише початок такої великої та благородної справи, цього проекту, назва якого – «Тихоплинна Уборть». Адже наша поліська глибинка з її загадковою природою та мальовничою річкою – справжнє джерело натхнення для всіх творчих людей краю.


                                                       Зав відділом обслуговування Л.А. Васильчук

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу