Хай квітне у віках Соборна Україна


День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято. Саме тоді на площі перед Кївською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. В 1919-му Україна не змогла відстояти свою незалежність. Однак,незважаючи на невдале завершення об'єднання двох республік, значення Акта надзвичайно важливе, оскільки він наочно показав безперспективність спроб роз'єднати український народ, протиставити українців один одному, змусити їх служити чужим для них інтересам. Він став етапом становлення і розвитку української державності. День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України.
22 січня 2019 року Україна відзначила 100 років з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності. Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка.
З нагоди цієї визначної події 23 січня працівниками відділу обслуговування центральної міської бібліотеки для учнів професійного ліцею була проведена година державності «На шляху до свободи та незалежності». Ведучі заходу розповіли про те, як 22 січня 1919 року на Софіївській площі в золотоверхому Києві пролунали слова присяги єдності народу, що означає саме поняття “соборність”, про ідею соборності, яку плекали ще за часів Київської Русі, в період козацтва та протягом подальших століть і аж до сьогодення. Присутні переглянули історично-документальні кадри фільму про події, які відбувались 100 років тому. До уваги глядачів в читальному залі була представлена книжкова виставка: «Хай квітне у віках Соборна Україна», з якої учні могли ознайомитись з літературою, яка розповідає про історію України, шлях її до самовизначення та ідейних провідників української соборності.



В заході приймали участь учениці Олевської гімназії Сапожнікова Роксолана та Бреслаш Аліна, учениця ЗОШ №3 Гребенчук Вікторія.



Зав. відділом обслуговування Васильчук Л. А.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії