Стежками пам’яті


 Травень - пора останніх дзвоників та випускних балів – свят, що викликають завжди приємні, щемливі почуття. Полишаючи стіни школи, ми надсвідомо відчуваємо, що вчителі, які десяток років навчали нас, давали ази знань, як і сама школа, залишаються в серці назавжди.
Саме 22 травня 1922 року у день святого Миколи Чудотворця в с. Ставки Радомишльського району Житомирської  області в багатодітній родині сільського коваля народився Олександр Миколайович Гученко – наш земляк, автор збірок «Мати-земля» та «Яблуневий цвіт», Учитель з великої літери, який був улюбленцем не тільки серед учнів, а й серед колег.

 25 років віддав О. М. Гученко вихованню підростаючого покоління в Білокоровицькій школі №1. Його трудова діяльність відзначена значком «Відмінник народної освіти». Майже всі повоєнні роки він тяжко хворів, три десятиліття будучи прикутим до ліжка. Давалися взнаки фронтові поранення і напруга переживань. Але велика працелюбність, уміння радіти життю, дарували радість іншим, перемагали тяжкий біль. Слово талановитого прозаїка, сповнене енергією добра і краси, честі й гідності, заряджало всіх, хто читав його твори або спілкувався з ним. З цих творів постає світ Добра і Любові, Правди і Кривди, Цілюща Сила Матері-Землі.
У 2019 році у Коростені, у видавництві «Тріада» вийшла книга Галини Гученко «Стежками памяті», яку вона присвятила світлій памяті батька Олександра Гученка. Ця книга – це мемуари з життя родини Гученків. Це реальні спогади про життя людей, рідних і близьких, також про тих, які навчалися в школі с. Білокоровичі в перші післявоєнні роки, де був наставником О. М. Гученко. В книзі вміщена частина його творів про людей, яких він добре знав, або зустрічався на дорогах свого трудового і фронтового життя.

 22 травня в читальному залі Центральної міської бібліотеки відбулася презентація книги «Стежками пам’яті». На зустрічі з автором були присутні місцеві письменники та поети Василь Чепік, Алла Продащук, Ілля Існюк, Олег Буцький, Лариса Жабинець, Ніна Майстер, донька Героя Радянського Союзу Й. Д. Павленка (з ним зустрічався О. М. Гученко та присвятив йому нарис «Герої не вмирають») - Г. Й. Баланчук, друзі родини Гученків та шанувальники творчості О. М. Гученка.

Зав. відділом обслуговування Л. Васильчук

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу