Унікальний край - Полісся

Мій рідний край – моє Полісся.
Моя земля – свята земля.
Дзвенить у сердці вічна пісня,
Краса поліська ти моя.
          Полісся… Унікальна земля, край мальовничої природи, край соснових борів, березових та осикових гаїв, тихоплинних річок, край житніх ланів , які, наче море хвилюється під час колосіння під подихом вітру, край унікальних людей які народилися на Поліссі, або яких закинула сюди доля.
         Минуле, як і сьогодення Олевщини – надзвичайно багате історичними подіями, різноманітними фактами. Наш край пройшов через різні етапи історичного розвитку, пережив зміни режимів та ідеологій. І все ж люди люблять свій край, працюють і творять.

         Олевчани пишаються багатьма своїми земляками, це край талановитих людей.  Одна з них - Пилипчук Марія Максимівна.
         Народилася в селі Бердянка  Зачепилівського району Харківської області 9 серпня 1938 році. Батьки і всі рідні проживали в селі Кам’янка Олевського району.
1937 році всю сімю батька , матір і шестеро дітей було виселено подалі від кордону з Польщею (нині це територія Західної України).
 Батька в лютому 1938 розстріляли в м.Харкові по обвинувачуванню в «контрабанді» та в співпраці з польською розвідкою, оскільки сім’я проживала поблизу колишнього кордону з Польщею.
Повернулася сім’я до рідних – бабусі і дідуся по материній лінії після вигнання фашистів в 1944 році.
В 1956 році закінчила Камянську середню школу.
В 1968 закінчила Кременецький державний педагогічний інститут по спеціальності вчитель біології і основ сільського господарства.
У 1969 році була направлена на роботу в Олевський райком партії, спочатку інструктором, а пізніше завідуючою кабінетом політичної освіти. За направленням Житомирського обкому партії була направлена на навчання у Вищу партійну школу при ЦК КП України.
Після закінчення ВПШ була обрана секретарем Олевського райкому партії. В квітні 1978 року Марія Максимівна обирається головою Олевського райвиконкому та працює до 1991 року.
З1992 по 1998 рік – робота інспектором Пенсійного фонду в Олевську, а потім завідуючою.
З 2005-2012 рік – майстер з благоустрою Олевської міської ради.
Нині проживає у місті Олевськ.
Марія Максимівна є автором – упорядником більше  десяти книг серії «Древлянские жемчужины».
Активно співпрацює з бібліотеками Олевського району. В районній бібліотеці є всі видані книги, багато з них подаровані автором.

1.      Древній град Олевськ і його святиня. Історичні розвідки / Укладач М. М. Пилипчук.  – Житомир : «Полісся», 2011. – 520 с. Укр. і рос. мовами. 
         Книга написана на основі історичних матеріалів, виданих істориками, винахідниками, Служителями Церкви Христової, архівних документів, особистих розповідей священників та парафіян.
         У ній читач ознайомиться з історією зародження міста Олевськ, його розвитком у різні історичні періоди, а також з окремими особистостями, які мають відношення до розвитку Олевська та про головну святиню православний Свято-Миколаївський храм.
Цією книгою відкривається серійне видання про поселення та храми Олевщини під загальною назвою «Древлянские жемчужины». 



 2. Мирские и духовные испытания : повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2011. – 68 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
         Історико-документальна розповідь про село Зубковичі Олевського району Житомирської області та про Свято-Іоано-Богословський храм цього села.




   3. Древнейшая святыня Олевщины и Тысяча лет без храма : повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2012. – 212 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
Історично-довідкове видання про села Жубровичі та Стовпинка Олевського району Житомирської області, та про храм в імя Різдва Пресвятої Богородиці, а також Свято-Михайлівський храм, який знаходиться там.

  4.Мирское и духовные наследие: повествование о селениях и храмах Олевщины. История и современность  / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2012. – 96 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
         Серійне видання історії церков, парафій та селищ Олевського района Житомирської області. Це історико - документальна розповідь про село Кишин та храм Святої Живоначальної трійці цього села.


 5. Под покровом Пресвятой Богородицы : повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2012. – 158 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
         Історично-документальне видання про села Лопатичі та Жовтневе Олевського района Житомирської області та про храми в імя Різдва Пресвятої Богородиці, які знаходяться в них.



 6. Хранимый Богом Полесский уголок : повествование об истории церквей и поселений Олевского района Житомирской области / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2012. – 130 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
         Історико-документальна розповідь про село Білокоровичі, його людей та храм Різдва Пресвятої Богородиці.




 7.     Суждено возродиться : повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2013. – 200 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
Це вже сьома книга Марії Максимівни із серії «Древлянские жемчужины». Ця книга складається з двох літописів,  перший з яких розповідає про особливості життя, діяльності та духовного зросту жителів одного з легендарних поселень Древлянського краю – багатостраждального села Копище. У другому літописі викладено історичне походження села Хочине, охарактеризовані важливі періоди життя людей цього поселення та ближніх сіл – Перга, Рудня – Хочинська та Рудня – Перганська.

  8.     Благодать Божья с нами  : повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2013. – 244 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
        Ця книга складається з двох літописів, перший з яких розповідає про особливості життя, діяльності та духовного зросту жителів сіл Комсомольське (Собичіно), Будки, Млинок, Михайлівка та православний храм Покрови Пресвятої  Богородиці. У другому літописі викладено про села Журжевичі та Рудня, а також православний храм во ім’я Воскресіння Христового. 
  9.     По зову сердца: повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2014. – 392 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
          У першій частині книги «За покликом сердця» викладено історичний розвиток поселень Довгосілля, Старосілля, Кам’янка та навколишніх град - застав, життя цих поселень, а  також будівництво нового храму Кам’янської Свято-Миколаївської церкви.
          У другій частині книги під назвою «Відродження» читачам пропонується опис історичних подій сіл Корощине, Варварівка та Рудня Бистра, а також освячення закладки нового храму во ім’я великомученика Георгія Побідоносця Свято-Георгієвської церкви. 

  10.   Печали и радости: повествование о селениях и храмах Олевщины / составитель М. М. Пилипчук. – Житомир «Полесье», 2015. – 224 с. – (серия «Древлянские жемчужины»).
          Книга «Печали и радости» історично-документальне видання про села Радовель, Пояски, Рудня – Радовельська, їх людей та Свято-Богоявленський храм, а також про села Дружба, Діброва,  їх жителів, та про храм во ім’я Преподобного  Сергія Радонежського.


Бібліограф 2 категорії В.Ф.Деметрюк

Коментарі

  1. Підскажіть, будь ласка, яким чином можна придбати книги із серії "Древлянские жемчужины"? (trohim805@gmail.com)

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії