Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…

Великий поет України і жінка з трагічною долею, вона ввійшла в свідомість поколінь як символ незламності і боротьби. Здійснений нею життєвий і творчий  подвиг прилучив Лесю Українку до кагорти сильних духом.
Леся Українка писала вірші впродовж всього свого життя. Перший свій вірш вона написала, маючи всього дев’ять років, останній – у 40 років. Всього вона написала біля 270 віршів (не рахуючи поем і віршованих драматичних творів).


"До мого фортепіано" читає Хомутовська Каріна
В історії українського народу немає іншого імені, окрім, звичайно Т. Шевченка, яке б з такою безсумнівною силою прометеївської гідності, з такою майже нелюдською болісною чистотою сконцентрувало в собі всенародну думу про гордливу зневагу до всіляких кайданів і бойовий заклик до честі й непримиренності.
"Заграй мені. а я поколишуся"
 Лукаш-Євгеній Талах, Мавка-Катерина Стрелюк

І саме в день великого ювілею, а саме 145-річчя з дня народження нашої землячки, великої поетеси і символу України – Лесі Українки, в районній бібліотеці для дорослих відбувся літературний вечір «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…».
На заході були присутні викладачі та учні Олевського професійно-технічного ліцею. Під час заходу ведучі бібліограф ЦБС Деметрюк В.Ф., бібліотекар читального залу Козловець Л.І. та зав. відділом обслуговування Васильчук Л.А. розповідали про життєвий і творчий шлях поетеси. Учні 7-А класу ЗОШ №3 Гребенчук Ліза та Хомутовська Карина читали вірші, учениця 5-А класу ЗОШ №3 Гребенчук Вікторія виконала роль маленької Лесі. Учень Олевської гімназії Талах Євгеній (Лукаш) та учениця ЗОШ № 3 Стрелюк Катерина (Мавка) зіграли уривок із драми «Лісова пісня». Захід супроводжувався музичним оформленням, де звучали також і пісні на слова Лесі Українки та демонстрацією презентації, яку підготувала методист ЦБС Тимощук І.В.
        
"Надія" читає Ліза Гребенчук 



Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту справжнього, від Бога. Донька Прометея, як прозвали її, несла вогонь своїх поезій, цю іскру Божу, за життя людям, несе зараз, устами своїх потомків. Тож нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій.
Учасники заходу 
"Як гарно в лісі" (маленька Леся-Віка Гребенчук)
Зав. відділом обслуговування Л.А. Васильчук.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії