Рідна мова – оберіг народу

Мова – то цілюще народне джерело
І хто не припаде до нього вустами ,
той сам всихає від спраги.
                                 В. Сухомлинський.
     Історія не знає жодного народу, який би не користувався мовою, не спілкувався нею. З розвитком суспільства розвивається і мова, її словниковий запас, писемність народів. Мова – це великий дар природи. У світі налічується близько 3 тисяч мов і в кожного народу вона своя. І серед них – запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. Наш народ створював свою мову віками. Її багатство і краса, витонченість і мелодійність визнано світом. У 1928 році, у Парижі, на Міжнародному конгресі мов українська мова, зайняла 3-є місце  (після французької і перської). 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день став днем полеглих за рідну мову. У жовтні 1999 року за ініціативою ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. В Україні його відзначають із 2000 р.

      Наш народ вправі пишатися своєю мовою, яка всім світом визнана за одну з наймелодійніших мов. Недаремно наші поети вважали, що кожне її слово – то перлина. Крім того українська мова це одна з найбагатших мов світу.
      «Мова – це душа народу», – сказав Володимир Сосюра. Але раніше хочеться сказати відому істину словами В.Баранова : «…що є у нас мова, і що українська вона, без якої наш край – територія, а не Вкраїна». Мова єднає людей, єднає народ, бо в ній історія. Його традиції, його генетична пам’ять. Мова – головна ознака нації : коли мова йде в небуття зникає і народ, розсіюючись поміж іншими народами. А поки рідна мова буде бриніти на своїй землі, поки вона буде, доти буде існувати народ! Не просто існувати, а відчувати свою духовну єдність.
      Ось як про це говорить Дмитро Білоус, стверджуючи значення рідної мови для кожної людини:
Коли забув ти рідну мову,
Яка б то мова не була –
Ти втратиш корінь і основу,
Ти обчухрав себе до тла.
         Саме рідній мові в читальному залі була присвячена книжково-ілюстративна виставка «Рідна мова – оберіг народу» та бесіда «Барви рідного слова» з учнями школи №3.

         Також у районній бібліотеці для дітей було організовано виставку-діалог «Рідній мові».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії