Згадаймо юність, що горіла в Крутах

29 січня 1918 року біля станції Крути в Чернігівській області студенти вступили у нерівний бій з більшовицькою ордою та полягли смертю хоробрих за Українську Народну Республіку.
35 студентів і учнів гімназії забрали більшовики в полон, їх довго жорстоко катували. Це ж були діти. Їх поставили чотирикутником - і зачали страсті ...З нелюдською люттю їх били прикладами, нагаями і просто кулаками.Били червоноармійці, били чекісти, комісари.     
Тільки 200 українських гімназистів знищили за те, що вони були записані в бойовий курінь і вільне козацтво. Розтрілювали тих, хто не хотів вступати до їхнього війська. Розтрілювали за те, що розмовляли українською мовою, за пісню українську, навіть за сорочку вишиванку можна було кулю дістати. Гинула молодь України, її цвіт, її надія.


        Зараз нові часи настали,і тисячі нових героїв пожертували собою заради України. Але ми ніколи не забудем захисників УНР, які віддали життя за свободу та незалежність. Пам'ять про них буде виховувати нові покоління - міцні, життєрадісні, героїчні. Вшануймо тих, хто загинув під Крутами!... Згадаймо тих, чиї імена донесла до нас пам'ять народу!...
29 січня в читальному залі з молоддю було проведено бесіду "Згадаймо юність, що горіла в Крутах".
Бібліотекар читального залу Козловець Л.І.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу