Бібліотека - інформаційний центр об'єднання громади


   
  Олевська  ЦБС у лютому 2011 року була офіційно оголошена одним із 730 переможців другого раунду конкурсу з організації нових бібліотечних послуг з використанням безкоштовного доступу до Інтернету програми «Бібліоміст» під час прес-конференції у Національному інформаційному агентстві «Укрінформ».
    «Бібліоміст» - це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (ІRЕХ), Агентства США з міжнародного розвитку, Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми, корпорація Місrosoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

   Проект «Бібліоміст» покликаний перетворити публічні бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Це чотирирічна програма, серед основних завдань якої - покращення доступу населення до інформації шляхом обладнання публічних бібліотек технікою; навчання бібліотекарів з метою підвищити якість послуг для відвідувачів; розвиток спроможності бібліотек представляти свої інтереси та отримувати необхідні громаді ресурси, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.

У жовтні 2011 р. в Олевській  районній бібліотеці відбулася урочиста церемонія з нагоди відкриття  Інтернет-центру та початку надання нових бібліотечних послуг за сприяння програми “Бібліоміст”. Комп’ютерне обладнання отримали 7 бібліотек району: районна бібліотека для дорослих, дитяча бібліотека, філії №18 с. Зольня, №19 с. Зубковичі, №21 с. Жубровичі, №24 с.Камֹянка, №31 с. Лопатичі.


            Сьогодні нам хочеться розповісти про зміни і досягнення в роботі бібліотек через рік після встановлення техніки. І ми чітко сьогодні  знаємо, що  без вільного доступу до інформаційних ресурсів мережі Інтернет сьогодні вже неможливо говорити про повноцінний інформаційний простір держави.
         У реалізації питань інформатизації суспільства ключова роль належить публічним бібліотекам. Останнім часом Інтернет став невід'ємною складовою частиною інформаційних ресурсів наших бібліотек, а надання доступу до нього – звичною бібліотечною послугою.
         Одне з основних завдань Інтернет – центру – забезпечення оперативного доступу читачів до різносторонньої інформації. Інтернет – центр бібліотеки створює рівні можливості у пошуку інформації для людей різних соціальних верств населення і допомагає становленню та розвитку їхньої загальної інформаційної та інтелектуальної культури.      Створення Інтернет - центру дозволило значно розширити коло наших читачів, на сьогоднішній день послугами Інтернет – центру користуються представники найрізноманітніших верств населення – студенти , учні, службовці (вчителі, підприємці, медичні працівники, держслужбовці), безробітні . Віковий склад користувачів  різний. Скористувалися послугами Інтернет–центру більше 2000 користувачів. З кожним користувачем проводиться попередня консультація, ознайомлення з правилами користування Інтернет – центру, виявляється рівень його комп’ютерної грамотності. Багато з них вперше сіли за комп'ютер у нашому Інтернет – центрі. Для таких користувачів обов'язково надаються консультації. І вони приходять до нас знову і знову.
       Особливо цікаво було людям літнього віку, які зверталися до бібліотеки за допомогою, щоб зареєструватися на сайті ощадбанку для отримання коштів колишнього сбербанку СРСР. Багато з них  самі пробували користуватися комп’ютером, і на сьогодні кожен житель району вам чітко скаже де знаходиться районна бібліотека та бібліотеки в селі.
Відкриття Інтернет – центру стало значною подією в житті бібліотек та її користувачів і від початку своєї діяльності та на протязі цілого року Інтернет- центр надзвичайно швидко сформував контингент користувачів. Адже читачі отримали безкоштовний доступ до інформаційно – мережевих ресурсів Інтернету, бібліотека стала основним місцем, де відвідувачі мають змогу користуватись Інтернетом. Змінились способи надання бібліотечних послуг, які сприяють появі інноваційних підходів бібліотекарів до обслуговування користувачів. Велика кількість відвідувань свідчить про популярність Інтернет - центру в місті та селах.

          Інтернет допомагає задовольнити найрізноманітніші запити користувачів на інформацію, в тому числі і на ту, що відсутня в бібліотеці. А питання з якими звертаються користувачі різноманітні: від типових, простих до найскладніших: це і перегляд політичних та економічних новин, пошук рефератів, курсових, автомобільні новації, застосування новітніх технологій у медицині, пошук текстів улюблених пісень тощо. Користувачам надаються послуги із запису інформації на оптичний диск та флеш носії, роздрукування матеріалів, набір тексту.
       З метою кращого задоволення потреб користувачів постійно видаються рекомендаційні веб-бібліографічні списки сайтів . Підбір сайтів допомагає в освоєнні фахових навиків і знань, дає певні підказки для здійснення професійної діяльності, можливість завжди бути в курсі новин, кращого досвіду. Інтернет- центром було випущено на допомогу абітурієнтам: « Путівник в Інтернет», створено дайджест «Сучасна професія: траєкторія вибору», », веб-бібліографічні списки : « Календар абітурієнта -2012», де вміщено адреси ВУЗІВ, коледжів, технікумів, училищів , які знаходяться в Житомирській області,  « Батьки і діти», « Здоров’я , розвиток дитини», «Інтернет- журнали для батьків», «Інтернет для людей з обмеженими можливостями» та ін.
 Ведеться документація щодо обліку роботи Інтернет - центру: журнал попереднього запису, журнал обліку читачів.
      На сьогодні наша бібліотека сприймається користувачами як сучасна інформаційна установа, що сприяє їх професійному, громадському та особистісному розвитку. Кожний користувач бібліотеки, попередньо записавшись, може впродовж 1 години безкоштовно працювати в Інтернеті.  Користувачами Інтернет-центру є не тільки жителі район, але і громадяни інших країн: Польші, Росії, Білорусії, Грузії та ін..
 На сьогодні користувачі вільно,безкоштовного можуть спілкуватися з родичами які проживають в Ізраїлі, Польші, Грузії та ін..
Завдяки проекту одне з основних завдань бібліотеки - забезпечення читачів оперативним доступом до різносторонньої інформації – набуло реальності. За рік роботи Інтернет - центру користувачі здобули навики роботи із комп'ютером, навчилися шукати та опрацьовувати інформацію із Інтернет.

Проект дав змогу створити свій блог: «Бібліовіконце Олевщини», що дало можливість розказати про себе, про свої проблеми та досягнення.
     Створення Інтернет – центру в бібліотеці підняло на якісно-новий рівень інформаційне обслуговування користувачів , що сприяє утвердженню позитивного іміджу бібліотеки.
            Інтернет став для користувачів, засобом пізнання , освоєння та застосування нових технологій у навчанні і задоволенні наукових та професійних запитів.
   Бібліотечні працівники району пройшли навчання і отримали сертифікати .

Коментарі

  1. Ось знову рік Новий іде,
    Хай щастя він Вам принесе,
    Міцне здоров’я подарує,
    Хай радістю Ваш дім квітує.

    Любов’ю хай серця живуть,
    Тепло душі для Вас несуть.
    Хай мир і лад у Вашій хаті будуть,
    Хай завжди щирість Вам дарують люди.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо!!! З Новим роком та Різдвом Христовим! Щастя, здоров'я, удачі та творчого натхнення у новому році!!!!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу