Стан, проблеми та перспективи розвитку закладів культури в районі


 14 березня 2013 року в приміщенні РБК, відділом культури РДА проведено розширену  нараду по підсумках роботи закладів культури за 2012 рік за участю працівників  культури району, голів сільських та селищних рад,начальника  управління ОДА Градовського Ю. Г., голови РДА Дяченка А. В., заступника голови РДА з гуманітарних питань Ковальчука О. С..
З доповіддю  виступила начальник відділу культури РДА Кльоц І. В., яка підвела підсумки роботи галузі за 2012 рік та  розповіла про  перспективи розвитку закладів культури на діючий рік. В обговоренні доповіді взяли участь директор ЦБС Сібірьова Л.В., яка прозвітувала про роботу бібліотечної галузі району (звіт див. далі), голова сільської ради с. Лопатичі  Горпинич Н. М., зав.клубом с. Сущани Ковальчук Т. Г., зав. бібліотекою №28 с. Кишин Гайченя О. М. та ін..
       Виступили : начальник управління культури ОДА Градовський Ю. Г., голова РДА Дяченко А. В., заступник голови з гуманітарних питань Ковальчук О.С. Почесними грамотами управління культури ОДА  Ю. Г. Градовський нагородив сілких голів сіл Кам’янка (Осипчук Я. М.), Лопатичі (Горпинич Н. М.), а відділ культури РДА за підтримку та збереження закладів культури та створення належних умов для розвитку українських народних традицій нагородив грамотами голів сільських рад : с. Комсомольське( Шмат К. О.), с. Сущани (Гайченя  Ю. В.), с. Журжевичі ( Кондратовець І. Ф.), сел. Бучмани ( Содель Т. П.).

Бібліотека  - це храм, де народжуюється  і зберігається  духовність.
    У давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі».
  До складу  Олевської ЦБС  входять 40 стаціонарних бібліотек, які обслуговують жителів району. Це 2 районні бібліотеки та 38 бібліотек-філій, які знаходяться у сільській місцевості.
    Бібліотека – це установа, що покликана сприяти розвитку всього суспільства та кожної особистості в ньому, вона займає значне місце в житті суспільства.  І бібліотеки  ЦБС знайшли саме ту, важливу нішу в житті свого району, яка дала можливість нашим спеціалістам не тільки реалізовувати свої можливості в суспільно-політичному та культурному житті нашої громади, а й приймати активну участь в процесі становлення  в районі  європейського рівня життя.
  Саме бібліотекарі, серед яких багато  творчих особистостей, справжніх фахівців, ініціаторів цікавих починань, роблять відчутний внесок в розвиток моральності, високих людських якостей кожного олевчанина.
  У звітному році робота бібліотек була спрямована на створення образу теплого, затишного дому, де уважно прислухаються до думок і побажань різних вікових та соціальних груп, а також до одинокого голосу конкретної людини, яка має потребу не тільки в інформації, а й у психологічній підтримці. 
    Бібліотеки стала не лише тим місцем, де можна взяти і прочитати книгу, а й відпочити, прилучитися до високого мистецтва, загальнолюдських цінностей на вечорах та інших заходах, які мають, як естетичну, так і виховну роль.
    У 2012 році бібліотеки активізували діяльність щодо пошуку можливостей залучення інвестиційних фондів та надходження грантових коштів для підтримки бібліотечних установ. Взяли участь конкурсі  «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно-просвітницької роботи з дітьми та молоддю», Міжнародного фонду «Відродження» і отримали перемогу в розмірі 10тис. грн. Книги надійшли до бібліотек-філій.
      У 2011 році в бібліотеках Олевської ЦБС  розпочали свою роботу   інтернет-центри у центральній районній бібліотеці,  районній бібліотеці для дітей, у філіях сіл Зольня, Жубровичі, Зубковичі, Лопатичі, Кам’янка, які забезпечують  безкоштовний доступ до інтернет-ресурсів.
  Для реалізації завдань, поставлених перед бібліотеками у звітному році, розширення переліку інформаційно–бібліотечних послуг та підвищення якості роботи було запроваджено ряд інновацій. Так, в центральній  районній бібліотеці та філіях організовано:
·        терміновий пошук інформації в Інтернет на замовлення;
·        безкоштовний доступ до інформаційних ресурсів Інтернет;
·        надання послуг для реєстрації  вкладників. 
   У 2012 році інтернет-центри, що діють у бібліотеках проводили реєстрацію вкладників ощадбанку.
   Протягом  року  до інтернт-центрів  записалося  понад 3000 користувачів,  відвідали  сайти  понад 15058 користувачів  зокрема у центральній бібліотеці 4210 чол., у ЦРДБ – 2683, у філії №18 с. Зольня -  2400, №21 с.Жубровичі-  2640, №31 с. Лопатичі  - 1000 чол.,  №19 с. Зубковичі - 1500, №24 с. Кам’янка - 625.
     У  інтернет – центрі ЦРБ організовувались групові та індивідуальні навчання для  бібліотечних працівників району  та  для користувачів по роботі з інтернет-ресурсами:  «Органи влади в мережі Інтернет», «Соціальні мережі в інтернет - просторі»,» Державний  захист інвалідів».  Для бібліотечних працівників району проведено 3-х модульне навчання, та зроблено перевірку знань.
   Ефективним засобом популяризації бібліотечних ресурсів та послуг є реклама. Навіть найкращий масовий захід не може бути успішним без добре організованої реклами.
 Підтримка іміджу бібліотеки – важливий напрямок роботи. Бібліотеки працюють над створенням позитивного іміджу через ЗМІ, публікації  в місцевих періодичних виданнях, створено власний блог «Бібліовіконце Олевщини». Інновації не тільки позитивно вплинули на діалог між бібліотекою і читачем, а й дозволили більш активно пропагувати фонд книгозбірні, швидше обслуговувати користувачів та знаходити відповіді на різноманітні запити.
  Своєрідною візитною карткою бібліотек Олевської  ЦБС стала багатоаспектна і плідна робота з різними соціальними групами населення і, перш за все, з ветеранами війни і праці, людьми похолого віку, студентами, безробітними. Така діяльність бібліотек активно підтримується депутатами міської та районної рад. Доброю традицією стало те, що бібліотеки активно працюють з дітьми-інвалідами, дітьми з неблагополучних сімей.
 Для своїх користувачів бібліотеки намагалась створити максимально комфортні умови, бути відкритим домом для всіх тих, кому потрібна книга, психологічне розвантаження і отримання швидко і якісно бібліотечних послуг. Тому при організації книжкових виставок бібліотекарі замислювались над тим, як «вливається» та чи інша книжкова виставка в інтер’єр бібліотеки, щоб їх не було занадто багато, щоб були вони цікавими, яскравими, особливо для читачів молодшого шкільного віку.
 Сьогодні бібліотеки неможливо уявити без сучасного інформаційного простору, який створюється, наприклад, за допомогою рекламних стендів, плакатів і дайджестів : «Як вибрати книгу»(філія№31), «Клуб «Веселих Пізнайок і допитливих Чомучок» скликає друзів», «Бережіть книгу», «Вільний час: батьки і діти» (№6), «Читайте самі, та цікавіше – з нами», «Краща книга року», «Джерела знань про рідний край» (філія 19).
    Одним з актуальних напрямків удосконалення своєї роботи з користувачами – дітьми є використання наочності. Звертаючись до користувача засобами наглядної агітації, ми робимо спілкування з ним найбільш продуктивним, зрозумілим, більш образним. Для розкриття змісту книжкового фонду в бібліотеках протягом року були оформленні різні за формою і тематикою книжкові виставки. Так, у філії 28 були цікаво оформлені книжково – предметна виставка «На весільний рушник – кожен рік!» та книжково – ілюстративна виставка «Я+ТИ». Виставка – панорама «Зазирнемо до бабусиної скриньки» (філія 18) оригінальна вже тим, що вона розташована не в традиційному форматі, не на стелажах, а охоплює навіть стіни бібліотеки. Справжня скринька з прикрасами, українські рушники, вишиті руками нашої читачки та привезені з різних куточків України,  яскраві хустки радують душі наших мам, бабусь, наших читачів.
   Структурними підрозділами ЦБС у 2012 році обслужено  понад 17.8 тис. користувачів із них  5.5 тис. дітей. Видано літератури та періодичних видань понад 342тис. ( із плану 325 тис.), відвідування до бібліотек становить понад 124 тис. у порівняні з минулим роком на 24 тис. більше.
Фонди бібліотек поповнилися  новою  літературою на суму    73250 грн.  00коп., 2954  примірники : за рахунок :
·       -  меценатів – 476 прим. На суму 6723грн.00 коп. ;
·       -  коштів виділених  із бюджету – 665 прим. На суму 31920грн.00 коп. ;
·       -  обмінно -  резервного фонду обласної  бібліотеки-566 прим.на суму 20856грн.00 ;
·        - за благодійні кошти -70 прим. На суму 2625грн.00коп. ;
·         - відповідно до конкурсу -10тис. грн..
     Штат по ЦБС 50 творчих працівників, жодна бібліотека не має прибиральниці (крім ЦРБ). Бібліотечні працівники самі прибирають   і опалюють приміщення.  10 бібліотек не опалюються, а це пошкоджує книжкові фонди, адже їм потрібна стабільна температура (Сущани, Копище, Радовель, Кишин, Забороччя, Замисловичі, Жовтневе, Новобілокоровичі,  Лопатичі, Тепениця, Хочино). Хто з читачів піде до такої бібліотеки?  Але ми розуміємо що все зразу неможливо зробити  і сподіваємося що надалі все владнається і наші читачі  будуть приходити до теплих приміщень.
     В режимі повного  робочого часу працювали – 9 бібліотек :
-         на 0.75 ст– 7 бібліотек;
-          на 0.5 ст.  – 19 бібліотек   на 0.25 ст.  – 4 бібліотеки.
На жаль змін на краще немає.
    Намагаючись якомога повніше задовольнити потреби користувачів, прагнучи перетворити бібліотеку на інформаційних громадський центр свого регіону, надаючи доступ до інформаційних ресурсів всім верствам населення через каталог, фонд бібліотеки, МБА, забезпечуючи жителів відомостями щодо діяльності місцевих владних структур, а також законодавчо–нормативною, соціально-культурною, економічною та іншою інформацією в 14 бібліотеках ЦБС створені і діють Публічні центри інформації з питань місцевого самоврядування “Бібліотека і влада”. 
   Бібліотеки  ЦБС приділяють увагу популяризації книжкових скарбів бібліотек, організації дозвілля своїх користувачів, використовуючи при цьому різноманітні форми масової роботи. Вся масова робота бібліотек у 2012 році направлена на всебічний розвиток, духовне, інтелектуальне становлення особистості і охоплювала різні напрямки, пов’язувалась із знаменними датами. Масові заходи були направлені на виховання почуття патріотизму,  інтересу до вивчення історичного минулого нашого народу та напрямків державного розвитку України, питань політики, екології, краєзнавства, права, культури, естетичного виховання.
     Загалом  робота бібліотек ЦБС будувалась на основних правилах та вимогах до організації   бібліотечної  діяльності. Метою є створення сприятливих умов для максимального, повного та оперативного задоволення потреб читачів. Бібліотеки роблять все можливе, щоб зацікавити читача книгою. Перед бібліотеками району постають нові завдання, які потребують не тільки переосмислення їхньої діяльності, оволодіння сучасними методиками надання інформації, але й допомоги держави у фінансуванні програм автоматизації бібліотек. Найголовніше з них – задоволення конституційних прав громадян на вільний доступ до інформації відповідно до їх запитів
     Разом з громадою, користувачами  все можна зробити для того, щоб саме бібліотеки  стали дійсно дієвими центрами культури на селі, а не стояти осторонь. Сьогодні потрібно  по новому підходити  до проблем, які є в громаді. Бібліотечні працівники сьогодні повинні  зуміти  довести своїй громаді, що саме бібліотека повинна бути тим основним культурним осередком на селі на рівні зі школою, медичною установою.     
Дякуємо Андрію Васильовичу  та Миколі Андрійовичу,  Ірині Василівні, а також головам сільських рад за співпрацю, взаємопорозуміння, за підтримку закладів культури, за створення належних умов для працівників галузі шляхом проведення капітальних ремонтів. Ми маємо надію, що і надалі в нас із всіма гілками влади  буде тісна  плідна  співпраця.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії