"Бібліотека - заклад незвичайний, у ньому мудрість тисяч поколінь"

«Лише зібрання книг,бібліотека,
 є єдиною надією і незнищенною
пам’яттю людства».
( А .Шопенгауер)
   Бібліотека – древня і вічно юна оселя людського розуму. Вона  є невичерпною  скарбницею, могутнім життєдайним  джерелом, яке забезпечує  невпинні  для мільйонів неозорі континенти людської  думки, небачені  світи, дорогу до храму, шлях до істини.
   З тих пір, як люди навчилися писати, всю свою мудрість  вони  довірили книгам. Навчилися створювати книги та їх зберігати, відтоді почали функціонувати  перші бібліотеки.
   Починаючи розповідь про створення, становлення та розвиток бібліотечної справи в районі, треба сказати, що історія бібліотек нерозривно  пов’язана з історією району, з розвитком суспільства і сягає далекого 1923 року. У 1923 році в районі діяло шість бібліотек («Історія міст і сіл Житомирської області), це були  справжні  центри роз’яснювальної й організаційної роботи.
Історія Олевської центральної  районної бібліотеки багата цікавими  сторінками, адже за повідомленнями старожилів після 1918 року в місті була хата-читальна, яка знаходилася в приміщенні де зараз приміщення ощадбанку.

   Із введенням в дію приміщення Районного будинку культури, у 1938 році,  бібліотека створюється  при районному клубі. Бібліотечна мережа району  бурхливо починає розвивати в довоєнні роки.
   З року в рік росла роль бібліотек в культурному  житті країни. Великих   втрат  принесло  воєнне  лихоліття  нашому  народу,  боляче  торкнулось  воно  й  бібліотек :  під час  німецької  окупації  книгозбірні  не  працювали,  мало  що залишилось  від  довоєнного  фонду.
   Після війни, водночас з відбудовою  народного господарства, освіти, медицини, довелося   починати  відбудову  бібліотек.  Ще  не  загоїлись  рани,  нанесені  війною,   ще  не  піднялися  з   руїн  будівлі,  а  душі  людські  вже  тягнулися  до  знань,  до  науки. 
   У  1945 році  відкрила двері районна бібліотека для дорослих та дітей, яка була розміщена в приміщенні РБК.  Олевський культурно- освітній відділ на посаду завідувачки бібліотеки призначає з 01.02.1945 року Степанову М. 
   Книжковий фонд налічував 870 примірників книг, читачів було 300 чоловік, які прочитували за рік по 3-4 книжки.  Завідувачкою бібліотеки  була Закс Євгенія Григорівна з 01.02.1946 року, а з 12.11. 1946 року  призначено Притчина Василя Івановича. Завідувачкою дитячої бібліотеки в цей час  була Дорхман Р.А., а бібліотекарем Гендельман  Клара  Борисівна. Прізвища  перших  бібліотекарів,  хто  стояв  у  витоків  бібліотечної  справи  в  районі, на  превеликий  жаль,  не  збереглися. 
   В цей же час  вже діють хати-читальні в с. Юрово (16.10.1944),  с.Андріївка, с. Барварівка (23.10.1944, нині Варварівка), с.Майдан-Копищенський, Копище, Замисловичі (05.11.1944), с. Лопатичі (01.11.1944), с. Майдан та с. Будки-Собичинські (01.01.1945),  Дуброва(10.02.1945),  Сущани (10.04.1945), Перга (01.02.1945), Журжевичі (20.03.1945).
   50-ті роки минулого століття. Районну бібліотеку для дорослих  очолила  Безкоровайна Марія Анисимівна. Графік роботи бібліотеки становив  з 13.00 до 21.00(безперервно).
   Бібліотечні працівники – Найберг К.Ю., Шапиро К.А.,  Фрейлихман  К., Осинська Н.В. Завідувачкою дитячої бібліотеки була Антонюк Любов Митрофанівна. В цей  час створюються в районі сільські бібліотеки.
У 1952 році на посаду бібліотекаря районної бібліотеки для дорослих   була призначена Луговець Клара Іванівна, яка все життя  віддала бібліотечній справі, яка і донині працює на посаді бібліотекаря 1 категорії відділу обслуговування ЦРБ.
   1960 рік. Районною бібліотекою  обслуговується 2000 читачів, книжковий фонд становить 17513 примірників. З березня 1963 року по жовтень 1987 року бібліотеку, а згодом і централізовану бібліотечну систему очолила  Новиковська Клавдія Аркадіївна. За допомогою активу бібліотеки графік роботи встановлено  з 11.00 до 22.00 год., без вихідних. Метою  бібліотеки в цей час є  охоплення читанням кожного  дорослого.
   У   60 – 80 роках  не  покладаючи  рук,  не  рахуючись  з  особистим  часом,  працювали  справжні  ентузіасти,  професіонали,  закохані  в  книгу  і  свою  професію :    Луговець К.І,   Сорока Н.О, Заграюк Г.К., Герасименко Н.О., Найберг К.Ю., Харченко Н.І., Жук І.С., Осинська Н.В. та ін..  Це  вони  в  нелегких  умовах  становлення  бібліотечної  справи  шукали  й  знаходили  шляхи  до серця  і  розуму  кожного  читача,  прищеплювали  любов  до  джерела  знань – книги.  Сьогодні   ми   пишаємось  ними   і    називаємо  їх  ветеранами. З  1963  року   бібліотека  почала  працювати  з  відкритим  книжковим  фондом.
   У 1967 році бібліотекою обслуговується понад 3300 чоловік, книжковий фонд становить 20000 примірників. В цей час в районі вже діють: районна бібліотека для дорослих,  районна бібліотека для дітей,  сільських бібліотек – 28,  клубних 17,  шкільних – 34,  профспілкових – 5.
   Важливим етапом в діяльності  бібліотек району стала централізація.  Відповідно до наказу №4 по Олевському районному  відділу культури  від 26.01.1978 року на основі   рішення виконкому  Олевської районної  ради народних  депутатів від 04.03.1977 року №97 в районі  створюється Олевська  централізована бібліотечна система, яку очолює  Новиковська К.А. В систему входять :  районна  бібліотека для дорослих, районна бібліотека для дітей та сільські бібліотеки, які стають бібліотеками - філіями. Всього  47 бібліотек. Створюється єдиний бібліотечний фонд з відділом комплектування. Відбуваються зміни і у штатному розписі : директор, заступник директора по роботі з дітьми (раніше завідувачка дитячою бібліотекою), завідувачі відділами,  бібліотекарі.
   Центральна районна бібліотека  стала єдиним  методичним центром для бібліотек району. Проводилася  значна робота з навчання  бібліотечних  кадрів шляхом проведення   семінарів, занять у школах передового досвіду. Багато працівників навчалося заочно у Житомирському  культосвітньому училищі.
Семінар бібліотекарів,1952 рік.
Тепеницька бібліотека, 1983р. 
Бібліотекар Левчук Н.М. 
надає допомогу читачам













   У  районі 80-ті роки характеризуються  значним покращенням роботи бібліотек-філій. Розгортається  змагання за звання «Бібліотека  відмінної роботи». На кінець 1984 року ЦБС нараховувала майже 20 бібліотек відмінної роботи : філії сіл Білокоровичі, Кишин, Лопатичі, Кам’янка, Жубровичі, Копище, Юрово, Радовель, Діброва, Дружба та інші.
В читальному залі ЦРБ, 1983 рік, 
книги рекомендує бібліотекар Ямчинська Р.І.
   1986 рік став  катастрофічним як  для країни та і для бібліотек району в зв’язку з аварією на Чорнобильській АЄС. Закриваються бібліотеки-філії  сіл Рудня-Радовельська, Діброва, Дружба з відселенням жителів із 2 зони.  Але не припиняється робота в інших бібліотеках.
Огляд періодичних видань для
 хліборобів проводить О.А.Патюк,
завідувачка філіалу с. Сущани, 1986 рік



   Суспільно – політичні події в житті країни : перебудова, одержання Україною  незалежності, бюджетне без грошів’я, остаточний принцип фінансування  бібліотек, тяжко відобразилися  на становищі  книгозбірень району. У 90-ті роки майже припинилося фінансування.           Із-за обмеженого фінансування  в бібліотеках району відбуваються скорочення штатів, переведення працівників в режим неповного робочого дня на 0.5 ставки, закриття бібліотек-філій. Закриваються філії сіл : Будки-Комсомольські,  дитяча бібліотека в с. Жубровичі,  Устинівка,  Соснівка, Рудня- Хочинська. В цей складний час Олевську ЦБС очолює з 1988 року  Міхно Катерина Грирогівна, фахівець своєї справи.
   Надходження нової літератури на протязі майже 10 років припинилося. Колектив  бібліотеки  на чолі з директором ЦБС Міхно К.Г. шукають шляхи для поповнення фонду. З цією метою в 2000 році в районній бібліотеці для дорослих та районній бібліотеці для дітей та філіях сіл Жубровичі,  Білокоровичі,  Новоозерянка,  Лопатичі  були введені платні послуги, за рахунок яких закуповуються книги. Спочатку нелегко було залучити читачів до читання на платній  основі, але завдяки  наполегливості, вмінню спілкування працівників обслуговування (Л.В.Сібірьової, Л.А.Васильчук, К.І.Луговець,  Л.І.Козловець, Талах В.В., Короткої С.Л.) щорічно  від надання послуг надходило більше 4 тис. грн..   Не зважаючи на всі негаразди, завдяки ентузіазму працівників бібліотеки , заклади працюють і здобувають  успіхи.
   З липня 2001 року ЦБС очолює Сібірьова Лідія Василівна, творчий, ініціативний фахівець бібліотечної справи (доречі з 1987 року працює  в ЦРБ спочатку бібліотекарем, потім завідувачкою відділу обслуговування), яка починає кардинальні зміни в житті бібліотек району. 
   В бібліотечній галузі починаються нові підходи до роботи з користувачами, йде пошук меценатів, проводиться акція « Подаруй книгу в бібліотеку». Дуже багато читачів, спонсорів, бізнесменів, депутатів районної ради відгукнулися  допомогти бібліотекам в поповнені фондів новою книгою. Серед них : голова районної ради М.А.Харченко, депутат районної ради В.М.Бабич, міський голова А.В.Повар, керівники підприємств М.К.Кравченко,  Г.А. Шапиро та інші.  Книжкові фонди ЦБС в даний час – 352765 примірників книг, обслуговується понад   17000 читачів.
     Сьогодні  пишаємося тим, що у 2010 році ми  приймали участь у конкурсі «Організація нових бібліотечних  послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст», Олевська ЦБС стала переможцем і отримала 15 комп’ютерів для користувачів.  У жовтні 2011 року техніку було встановлено і відкрилися Інтернет-центри в районній бібліотеці для дорослих, районній дитячій бібліотеці, бібліотеках-філіях сіл Лопатичі,  Кам’янка, Зольня, Зубковичі,  Жубровичі.
Бібліотека – філія №21 с. Жубровичі.
Відкриття Інтернет-центру в ЦРБ, 2011р.
    Сьогодні  послугами Інтернет-центрів користуються люди різних  вікових груп. Спектр питань, що цікавлять відвідувачів дуже різноманітний. І зараз немає  незадоволених запитів.Фахівці бібліотечної справи завжди  знаходяться у пошуку нового, цікавого для задоволення потреб громади. Та сьогодні життя вимагає від нас бачення перспективи своєї справи, нових ідей, планів і конкретної повсякденної роботи з їхнього здійснення.  І тому у 2012 році районна бібліотека знову пробує свої сили і приймає участь у конкурсі  «Поповнення сільських бібліотек новою літературою» Міжнародного фонду «Відродження» і отримує перемогу в розмірі 10000 грн. на поповнення фондів новою літературою.
   В умовах   сучасної  комп’ютеризації бібліотек та одержання  ними доступу до глобальної мережі, важливим питанням стає професійно  грамотне та повноцінне представлення  бібліотеки в Інтернеті. Сьогодні  постає питання про презентацію бібліотеки і тому районною бібліотекою створюється власний блог «Бібліовіконце Олевщини»  за адресою в мережі Інтернет http://bibliovikontse.blogspot.com/ .
   Сьогодні до складу ЦБС входять 40 бібліотек, в яких працюють 50 творчих фахівців своєї справи.  Щорічно  бібліотеками  району обслуговується понад 17тис. користувачів, видається більше 340 тис. примірників книг.
Колектив бібліотечних працівників району, 2010 рік
    Центральна районна бібліотека сьогодні це : головний заклад у сфері  бібліотечно-інформаційного  обслуговування населення  району, центр отримання інформації, центр культури, інтелектуальний  центр проведення вільного часу, центр розвитку  особистості, методичний, координаційний  центр  бібліотек  різних  видів, районне книгосховище,  районний депозитарій  краєзнавчої  літератури,  центр книгообміну і міжбібліотечного  абонементу.  Бібліотечні     фонди  мають велику цінність. Але найбільша цінність бібліотеки – її працівники, віддані улюбленій справі фахівці. Це ті, хто віддає тепло своєї душі, глибокі знання, фахову майстерність, хто ділиться з читачами  життєвою мудрістю, хто несе вічне  світло книги у їх серця.  

 Директор ЦБС  -   Сібірьова  Лідія Василівна, очолила Олевську ЦБС у 2001 році (у бібліотечній галузі з 1987 року).  Щоденно знаходиться в пошуку нових методів роботи та піднятті іміджу бібліотек району.
Працює за принципом «Хто хоче працювати – шукає можливості, хто не хоче працювати – шукає причини.»
 Життєве кредо :  Бути лідером, не зупинятися на досягнутому, допомагати кожному, хто потребує допомоги.                            




Заступник директора по роботі з дітьми –  Талах  Валентина  Володимирівна,
на посаді з 1990 році. Постійний  творчий неспокій, глибока віра в дитину  та в завтрашній  день.

Життєве кредо
Мудрість не залежить від віку, поважай дитину!








Методист 1 категорії  ЦРБ –
Островська  Марія Мартинівна, стаж роботи на посаді понад 30 років.
Життєве кредо: Роби добро  і не чекай подяки.    








Молодий спеціаліст, методист ЦРБ –
Тимощук  Ірина Вікторівна. 
Вміло поєднує обов’язки методиста та бібліотекаря відділу обслуговування. 

Життєве кредо: Мети досягає той, хто її прагне.






Завідуюча відділом обслуговування -  Васильчук Людмила Анатоліївна
 з 1990 року постійне спілкування з користувачем, на даній   посаді з 2001 року.


Життєве кредо :  З любов’ю до людей та справи, яку обрано.  Любов  до людей – це і є ті крила, на яких  людина піднімається  вище всього.






Бібліотекар  1 категорії  відділу обслуговування кафедри юнацтва –
         Талах  Віта  Василівна.
Головний принцип у роботі – це виховання і допомога молоді, адже це наше майбутнє.

Життєве кредо: Якщо  хочеш  досягти успіху в справі – треба вкласти в неї і душу, і серце. 





Бібліотекар  1 категорії  відділу обслуговування читального залу –
Козловець   Любов  Іванівна.

Життєве кредо:  Зберігати  книгу – скарбницю історії рідного краю.







Деметрюк   Віра  Федорівна  -  бібліограф  ЦРБ з 2013року.  
Донести до користувача нову, потрібну інформацію вчасно – основа професії  бібліографа.


Життєве  кредо:  Допомагати  здійснювати  мрії є найвище  призначення   людини. Мрій, твори, підтримуй  та не зупиняйся перед труднощами.


Лук’янчук  Галина Григорівна – бібліотекар 1 категорії  по обслуговуванню дітей  5-9 класів, в роботі  керується  висловом «Наше майбутнє – діти сьогодні», на бібліотечній ниві понад 10 років.

Життєве кредо:   Не буде  вогника у вас – вам ніколи не запалити його в душі дитини.




   

Бібліотекар  1 категорії  по обслуговуванню дітей 1-4 класів -  Федоренко  Ольга Миколаївна,  стаж роботи 4 роки. Прокладає стежину  у життя  новим поколінням. Постійно  впроваджує в практику своєї роботи сучасні технології, проводить навчання для всіх поколінь роботи на комп’ютері.  

Працює за принципом : вміння  знаходити обдарованих та здібних  дітей – талант, вміння  їх навчити любити книгу – мистецтво.
Життєве кредо:  Вершини підкоряються лише тим, хто наполегливо їх долає.


Бібліотекарі 1 категорії відділу  комплектування, обробки та зберігання -   Бойко Віра Петрівна (зліва), Павленко Віра Миколаївна. За плечима Віри Миколаївни понад 30  років бібліотечного стажу. Основа роботи –  збереження бібліотечних фондів, швидко обробити літературу і донести до бібліотек – філій, а також всі знання та вміння передати молодим спеціалістам.
Життєве кредо : Ніколи нічого не обіцяй, просто прийди й зроби.




Неможливо працювати всім
фахівцям без чисто прибраних приміщень, створення тепла і затишку. 
І саме дану ділянку роботи забезпечує прибиральниця  
Ковальчук Валентина Андріївна.







    
   
   Наша бібліотека  сьогодні – це вже не місце, де тільки  зберігаються та видаються книги, а це вже дієвий культурно-інформаційний центр громади. Це місце, де людина може провести свій час за комп’ютером, поспілкуватися з родичами по скайпу, взяти потрібну книгу, отримати швидко і якісно  інформацію, відвідати масовий захід і просто поспілкуватися з бібліотекарем про особисті справи.

Шановні користувачі чекаємо на вас за адресою:
м. Олевськ, вул. Свято – Миколаївська, 34
Центральна районна бібліотека.
Працюємо щоденно з 9.00 до 18.00
Вівторок – вихідний день.

Коментарі

  1. Дуже цікава інформація! Читала і раділа за ваш дружній колектив, який вдало та мудро очолює Лідія Василівна. Нових досягнеь, вдячних читачів:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо за підтримку! Стараємося розповісти про себе якнайбільше і цікаво, але роботу нашу оцінюють наші користувачі як реальні так і віртуальні. Дуже раді що вам сподобалося. Ми хочемо вирости до вашого рівня.

      Видалити
  2. Гарний колектив. Раді з Вами познайомитись, хоч і віртуально. Бажаємо успіхів в роботі, нових злетів та досягнень)

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже цікава публікація, бажаємо вам успіхів у нашій прекрасній професії!

    ВідповістиВидалити
  4. Ми дуже вдячні всім хто відгукнувся на наші публікації, раді що сподобалися. Хочеться ще більше зацікавити користувачів до нашого блогу та бібліотеки. Чекаємо на зустрічі як віртуальні, так і реальні.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії