Листи до Шевченка


Творчий звіт Олевського району 
Відповідно до Указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» та з урахуванням клопотання Міністерства культури України, у Житомирі тривають творчі звіти районів і міст області, присвячені 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.
«Листи до Шевченка» саме під такою назвою із творчою програмою звітував Олевський район на обласній сцені Житомирського академічного, музично-драматичного театру 18 листопада 2013 року.
На головній сцені області виступили 127 учасників, серед яких – 40 дітей-школярів.
Не залишилися осторонь і бібліотечні працівники району, адже на них було покладено організацію виставки народних умільців Олевщини. Під керівництвом директора ЦБС Сібірьової Л. В. до збирання і пошуку виробів долучилися майже всі бібліотечні працівники району, а організовувати виставку в м. Житомирі випала честь бібліотечним працівникам районних бібліотек Талах В. В., Федоренко О.М.(дитяча бібліотека), Васильчук Л. А.(районна бібліотека), Козачок Я. О.( директор краєзнавчого музею). У фойє театру були представлені вироби декоративно-ужиткового мистецтва народних умільців краю. Виставка майстрів Олевського районумала назву « Погляд крізь роки» і умовно поділена на дві частини – відлуння давнини та сучасність. Центральний її експонат – портрет Тараса Шевченка, вишитий головою Лопатицької сільської ради Наталією Горпиніч нібито розділив погляди минулого і сучасності.
У першій частині виставки представлені роботи (вишивані рушники, одяг і килими, домоткання доріжки), передані авторами у спадок своїм родичам-олевчанам. Друга частина – це сучасна вишивка представлена майстринями із сіл : Зольня (Сорока Н.М.), Сердюки (Рабуш А.В.), Хмелівка(Дорошенко Євгенія та Наталія), сучасна вишивка на полотні с. Стовпинка Ковальчук Тетяна та свої роботи представляв місцевий художник Володимир Гришко.
Олевський район – один із прикордонних районів Житомирщини, що межує з Білоруссю. У цьому і полягає його основна етнокультурна особливість : у говорі олевчан – відзвуки білоруського акценту, а тому і пісня українська там звучить по-особливому. На Олевщині збережено селянський уклад життя з усіма притаманними йому ознаками побуту та декоративно-ужиткового мистецтва, що уособлюють чесноти та щедрість душі жителів Поліського краю загалом. Самобутніми є і майстри-аматори району, у творчих здібностях котрих ми сьогодні переконалися, – поділився враженнями Сергій Миколайович Рижук.








Організатори виставки
(Деякий матеріал та фото взято з сайту Мій Житомир)



Коментарі

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії