Сторінками Червоної книги

22 січня для учнів Олевського ПТУ №10 працівниками відділу обслуговування районної бібліотеки була проведена інформаційна година «По сторінках Червоної книги». 

На території України — багато унікальних природних місцевостей, де водяться рідкісні, реліктові або ендемічні тварини та рослини. У зв'язку з інтенсифікацією господарської діяльності, що проникає у найвіддаленіші куточки, і посиленням негативного впливу антропогенних факторів на природне середовище, збереження тваринного і рослинного світу стало одним з найактуальніших завдань держави. Постановою Верховної Ради України від 29 жовтня 1992 р. затверджено Положення про Червону книгу України, яка є основним державним документом з питань охорони тваринного і рослинного світу. Вона містить узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, які перебувають під загрозою зникнення, і заходи щодо їх збереження та науково обгрунтованого відтворення. До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, і знаходяться під загрозою зникнення.
Внесення рослин і тварин до Червоної книги природної флори та фауни—це своєрідний діагноз «хворому» виду, після чого, необхідно братися за його «лікування». Найкраще зберігається природна рослинність у заповідниках, де історично складена сукупність рослин і тварин. Зараз в Україні нараховується 13 заповідників, 2 національні парки, 4 заповідно-мисливських господарства, понад 1500 державних заказників та близько 4000 заповідних об’єктів.

На півночі Житомирської області у межах Олевського і Овруцького районів розташований Поліський природний заповідник. Головна мета створення Поліського природного заповідника – це збереження в природному стані типових та унікальних для Українського Полісся ландшафтів, представників рослинного і тваринного світу.
Учні з цікавістю слухали інформацію про деякі види рослин та тварин нашого краю, які занесені до Червоної книги.
                                                                              Заввідділом обслуговування Васильчук Л. А.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу