На гостину до Куліша

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
До Дня української писемності та мови для бібліотечних працівників району в читальному залі Олевської ЦРБ був проведений літературно-музичний вечір «На гостину до Куліша». Саме таку назву має збірка віршів поетеси О.А. Пилипчук і приурочена вона 195 річниці від дня народження П.О. Куліша. Вечір був присвячений трьом співцям української мови.
1. Пантелеймон Куліш – «могучий майстер української мови, творець українського правопису, благородний поет «Дивосвіток», автор історичного роману «Чорна рада» і сили - силенної інших праць, перекладач Шекспірових та Байронових творів, Біблії на українську мову…», - так писав про нього Михайло Коцюбинський.
2. Ганна Барвінок – дружина Куліша, відома українська письменниця.
3. Ольга Пилипчук – наша землячка, поетеса, автор 30-ти поетичних збірок.

Із розповіді ведучих присутні дізналися про те, що поєднує цих трьох митців українського слова. Під час заходу була представлена мультимедійна презентація «На гостину до Куліша», а також презентована книга Ольги Пилипчук із однойменною назвою, яку вона особисто передала до бібліотеки з побажанням не тільки почитати її вірші, а й згадати її геніального земляка, письменника Пантелеймона Куліша.
У передмові до книги Ольга Пилипчук зворушливо розповідає про хутір Мотронівку, у якому Куліш жив, господарював, вів громадську діяльність, творив. Усі радощі й біди розділила з ним його кохана дружина Олександра, знана в Україні під літературним псевдонімом Ганна Барвінок. Так склалося, що після смерті Кулаша, його дружині довелося продати землю, а купили її козаки – Дубровний і дідусь О. Пилипчук – Юхим Глотка.

Пізніше доля привела Ольгу Андріївну в наш Поліський край, який став для неї другою батьківщиною. Тепер О.А. Пилипчук – шанована й відома авторка вже тридцяти поетичних збірок, член Національної спілки журналістів України, член Спілки літераторів «Славутич», лауреат літературних конкурсів «Золота осінь» та IV загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання». Нині поетеса живе на Полтавщині, але на Олевщині вона частий та жаданний гість. Поспішає вона і «на рідну землю, до батьківської хати, якої вже давно і в помині немає. На тому місці, де колись стояла хата, росте кущ калини, який навесні зачаровує сніжно-білим квітом, а восени - зоріє рубіновими гронцями». Духовні цінності, любов до рідного слова, сповідувані Кулішем, письменниця передає у своїх творах сучасникам і прийдешнім поколінням.
На завершення заходу учні Олевської гімназії Онищук Оленка, Юркова Інна, Фаткуліна Дарина, Панченко Христина, Талах Анна, декламували вірші з цієї збірки.

Знайомство зі збіркою О. Пилипчук «На гостину до Куліша» відбулося і у Варварівський школі з ініціативи голови батьківського комітету В.М. Бабича та організації вчителів-словесників А.С. Бідюк та О.В. Деменчук і завідувачки філіалу №13 с.Варварівка, адже знайомство з прекрасним це можливість духовно збагатитися, це завжди приємна і радісна подія.

Доречі, цього року в Коростені проводився щорічний Всеукраїнський літературно-мистецький фестиваль «Просто на Покрову» і Олевчани достойно представляли наш район на святі. Серед лауреатів премії ім. Василя Юхимовича є Ольга Пилипчук, яка відзначена за свою останню книгу «На гостину до Куліша».

Свічечка, яку Ольга Пилипчук засвітила від смолоскипа П.Куліша, несе добро, зігріває душі, наповнює серця любов’ю до України, до рідної мови, гордістю за народ, багатий талантами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії