Герої Крут у пам'яті людській

29 січня в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 250 юнаків, одна рота(до 30 людей) студентів і 10 старшин. Бойовий наказ наша молодь виконала.
29 січня було вбито останнього з трьохсот крутійських героїв. Більшовицькі кати заборонили місцевим селянам поховати за християнським обрядом тіла захисників Києва, залишивши їх на засніженому полі.

Київ було захоплено у лютому, а вже у березні столицю УНР було звільнено.
Тільки тоді почали розшукувати тіла молодих людей, які загинули під Крутами. Вдалося знайти лише 30 скалічених тіл юнаків, більшість з яких урочисто поховали у братській могилі у Києві на Аскольдовому цвинтарі.
Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. «Понад все вони любили свій коханий край», - писав Павло Тичина.
Україна пишається молодими героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава!

До цієї дати в районній бібліотеці була оформлена книжкова виставка «Герої Крут у пам’яті людській». Біля виставки була проведена бесіда з учнями Олевської гімназії.
Заввіділом обслуговування Васильчук Л. А.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії