Величне свято Воскресіння

Україна – країна смутку і краси, радості й печалі, розкішний вінок із рути й барвінку, над яким світять яскраві зорі, це історія мужнього народу, що віками боровся за волю і щастя.
Історію свого народу можна пізнати, вивчаючи його звичаї, традиції. В усіх народів існує повір’я, що того, хто забув звичаї своїх батьків, карає Бог. Він блукає світом і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу. «За тиждень Великдень, недалечко червоне яєчко» під такою назвою пройшов цикл заходів в Олевській районній бібліотеці, пов’язаних з найулюбленішим весняним святом усіх християн – святом Пасхи, або Великоднем – днем Воскресіння Ісуса Христа.

Великдень – найголовніше православне свято. Цього дня душа ніби переповнюється світлою радістю, цьому сприяє і природа, яка скинула окови зимового сну і в єдиній гармонії із Вселенською радістю зустрічає воскреслого Христа.
На абонементі та в читальному залі до свята були оформлені книжково-ілюстративні виставки. Для учнів проведено урок народознавства «Величне свято Воскресіння (звичаї, обряди, традиції свята). Також для всіх бажаючих бала проведена година духовності «Сяйво Великодньої писанки». Писанка – абсолютно унікальний витвір народного генія. В усьому народному мистецтві немає такого предмету, який би конденсував у собі стільки образно-символічного змісту, як писанка. Її дарували на знак перемир’я, побажання здоров’я, краси, сили, врожаю, застосовували як запобігання від стихійного лиха – грому, пожежі; для лікування різних хвороб, від переляку, наговору; качали по зелені і закопували в землю на ниві, щоб хліб був повний і не вилягав, підкладали під вулик, аби безконечно роїлися бджоли…


            Під час години духовності було проведено майстер – клас ручного в’язання гачком підставок на святкові яйця до Великодня. Його провела вчитель трудового навчання МНВК (міжшкільного навчально-виробничого комбінату) Калюк Мирослава Петрівна. Присутні із задоволенням займалися рукоділлям , адже такі вироби можуть стати справжньою прикрасою до свята та подарунком для рідних та близьких.
Також у дитячій бібліотеці було оформлено книжково-ілюстративну виставку для дітей «В небі, в зоряній безодні, тонуть дзвони Великодні», на якій були розміщені великодні витинанки, зроблені у бібліотеці читачами Олевської гімназії та проведено пізнавальну годину «Магія Великодня».



«Ab OVO» – «все починається з яйця», - глибокодумно говорили стародавні римляни. «Христос воскрес!» - казали колись наші предки. «Христос воскрес – воскресне Україна!» - з надією промовляють тепер наші сучасники. Зі святом Великодня!
Працівники Олевської ЦРБ

                

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії