Національна трагедія України

28 листопада – день пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Листопад – грудень 1932 року – це час переводу Москвою голоду у голодомор.
         Як і по всій Україні, на Олевщині розпочався жахливий відлік часу – часу до голодної смерті.
По неповних даних, кількість загиблих в Олевському районі складає 309 чоловік. Найбільше голод охопив такі села як Кам’янка, Радовель, Білокоровичі, Юрово, Копище, Зольню, Комсомольськ.

         Наслідки голодомору на Олевщині були б більш страхітливими. Але цьому перешкодили фактори суб’єктивного та об’єктивного характеру. На Олевщині, як прикордонні з Польщею, проводилася політика загравання з місцевим населенням. Радянська влада не бажала створення вогнища неприязні та озлоблення селян на кордоні, тому плани хлібозаготівель вибивались м’ягшими методами. Незважаючи на смертельну небезпеку, жителі прикордонних сіл переходили через кордон у Західну Україну та здійснювали обмін речей на продукти. Досить розгалужена хутірська система не давала можливості контролювати наявність та кількість зерна та худоби.
         Суттєвим фактором виживання (за свідченням очевидців голоду головним) був природній. Наявність на Поліссі багатої флори та фауни забезпечило напівголодне животіння в страшний 1933 рік. Саме це дало можливість вижити більшості сімей.

         Але ті страхіття 1933 року, які зафіксовані в спогадах очевидців, є незаперечним вироком тим, хто організував голодомор. Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих тоталітарним більшовицьким режимом, пам’ять про тих, хто не народився, не дожив, не докохав…
Вічна їм пам’ять.

Книжкова виставка у дитячій бібліотеці
      27 листопада в районному Будинку культури відбувся захід з нагоди вшанування пам’яті жертв голодоморів. Працівниками районної бібліотеки в фойє РБК була організована книжкова виставка-реквієм «Національна трагедія України».
Зав.відділом обслуговування Васильчук Л. А, 

Коментарі

  1. Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих . І щире "дякуємо" всім, хто робить поістину титанічну роботу в цьому напрямку.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментар.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, URL рядок можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу