Свято першого дзвоника в Олевській суботньо-недільній школі вивчення польської мови і культури

 Дружба українського та польського народів має глибокі корені. Так, на знак зміцнення зв’язків між польською громадою північного району і сусідньої держави, навесні 2011 року створено Олевський районний відділ Житомирської спілки поляків. З кожним роком число охочих відродити мову і культуру своїх предків зростає.
3 вересня в Олевській суботньо-недільній школі вивчення польської мови і культури відбулося свято першого дзвоника. Школа відкрила двері для 80-ти дітей, які в ній навчаються та для їх батьків. А розпочинається історія школи з 2011 року.
Голова Олевської спілки поляків, директор школи Халімончук Діна Вікторівна
Першою вчителькою була Галина Карпова, потім Луція Кульвановська, Руслан Алімамедов, Діна Халімончук, Катерина Пращур. Дякуючи підтримці фундації «АВС. Свобода і Демократія», школа оснащена меблями, технічними засобами і підручниками. Школярі беруть участь в різноманітних конкурсах та фестивалях обласних та міжнародних рівнів. Три роки поспіль учні брали участь в організованому фондом «АВС. Свобода і Демократія» Загальнопольському диктанті. В конкурсі читців польської поезії Наталія Коц зайняла ІІІ місце. Два роки поспіль учні брали участь в міжнародному конкурсі юних художників «Природа в кольорах», який проходив в місті Краків. З учнів школи складаються артистичні колективи – вокальні ансамблі «Яскулечка» і «Лілея». В міжнародному фестивалі колядок і пасторалек, який проходив в місті Бендзин (Польща) ансамбль «Яскулечка» отримав ІІІ місце. На даний час 6 учнів школи навчаються в Польщі, а цього року ще один учень вступив на навчання в м. Краків.
Свято відкрила голова Олевської спілки поляків, директор школи Халімончук Діна Вікторівна, яка привітала всіх учнів з початком навчального року і побажала всім присутнім яскравих і незабутніх вражень і великих успіхів. З привітальним словом виступив заступник міського голови Колбасюк Василь Ввасильович.
2016 рік в Польщі обявлений роком Генрика Сенкевича, якому цього року виповнюється 170р. від дня народження і 100 р. з дня смерті. Вже пятий раз щороку в країні проводиться національне (народове) читання. 2016 року цієї честі удостоєний роман Г. Сенкевича «Quo vadis» (Куди йдеш). Огляд життя і творчості та презентацію книги «Куди йдеш» провели працівники районної бібліотеки, які були запрошені на свято.
Працівники районної бібліотеки
         
Перед присутніми виступив настоятель костелу Воздвиження Святого Хреста отець Ігор, який розповів про історію становлення християнства.

На заключення відбулося читання роману «Quo vadis» на польській мові. Уривки з твору читали : директор школи  Діна Вікторівна Халімончук, Анастасія Ніколайчук – студентка Вроцлавського університету та учні Олевської гімназії -  Лілія Ніколайчук, Володимир Денисенко, Наталія Коц, Ліза Луценко та Володимир Сарницький.


Зав відділом обслуговування Васильчук Л.А.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу