Центр освіти дорослих як платформа розвитку місцевої громади

Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім.. О. Ольжича разом з Житомирською обласною молодіжною організацією «Паритет» (за підтримки Німецької асоціації народних університетів (DVV International), громадської організації «Інформаційно-дослідний центр «Інтеграція та розвиток» та Міністерства закордонних справ Німеччини) у вересні-жовтні 2016 року реалізувала спільний проект «Центр освіти дорослих як платформа розвитку місцевої громади». Метою проекту була навчальна програма для бібліотечних працівників «Технології неформальної освіти дорослих» та подальше проведення бібліотечними установами області заходів з питань освіти дорослих. А в кінці листопада презентація результатів проекту, обмін думками, вручення сертифікатів бібліотекарям та книг для бібліотек-учасниць проекту.

У приміщені обласної універсальної наукової бібліотеки ім.. О. Ольжича відбувалися тренінгові заняття для бібліотекарів : «Інструменти дослідження потреб користувачів послуг бібліотек»; «Проектний менеджмент в роботі бібліотек»; «Комунікаційні стратегії  (PR) як ресурс розвитку бібліотек», де ми із задоволенням приймали участь здобувши нові знання, навики, які допоможуть у подальшій роботі, досвід та обмін думками з колегами. У навчаннях також взяли участь працівники Житомирської ОУНБ ім. О. Ольжича, Житомирської обласної бібліотеки для дітей, Бердичівської, Коростенської та Новоград-Волинської міських бібліотек, Баранівської, Овруцької, Новогуйвинської селищної бібліотеки Житомирського району, Чоповицької сільської бібліотеки Малинського району.

Також в межах проекту було проведено дослідження потреб наших користувачів (фокус-група) «Місце бібліотеки в інформаційно-культурному просторі мого міста», модератором якої була головний методисти Житомирської ОУНБ ім. О. Ольжича – Галина Козаченко. Метою фокус-групи було вивчити думку представників громади стосовно послуг бібліотеки та перспективі її діяльності в галузі освіти дорослого населення. Учасниками фокус-групи стали люди, для яких культура й мистецтво є великою частиною професійного та особистого життя. Після дослідження бібліотека відгукнулась на ці нові потреби і запити.

На основі цих досліджень відновилася робота "Клубу цікавих зустрічей" та 19 жовтня був проведений Вечір поетичного настрою, присвячений нашій місцевій поетесі Аллі Продащук та презентація нової збірки «Твоє волосся пахне літом».  На фоні тихої мелодії, яка звучала з вуст О. Борисовця відбулося знайомство з життєвим та творчим шляхом поліської поетеси, у творчому доробку поетеси вже понад 250 віршів, а також текстів пісень.


На фоні презентації декламувалися вірші поетеси та були виконані пісні на її слова. На зустрічі були присутні друзі, колеги, та й ті, хто вперше познайомився з письменницею та її творчістю.

Після зустрічі гості ділилися враженнями та висловлювали свої думки про проведений захід :
«Захід пройшов в дружній, доброзичливій атмосфері. Приємно, що відгукнулися люди, що небайдужі до мистецтва. Маю сподівання, що подібні заходи стануть регулярними! Окрема подяка працівникам бібліотеки за професійний підхід до заходу».
«Мені соромно, що за буденними турботами я віддалилася від бібліотеки. Бібліотека має жити. І повірте, що без читачів ви не залишитесь. Такі зустрічі надають сили, натхнення, піднімають настрій. Хочеться жити і радіти життю! Приємно, що такі заходи організовуються».
Проведений захід  відбувався в рамках Клубу цікавих зустрічей, який буде діяти в районній бібліотеці. Його мета об’єднати творчих, талановитих та цікавих людей Олевського краю. Популяризація краєзнавчої літератури, пошук нових талантів. Залучення молоді до вивчення культури рідного краю,  виховання почуття прекрасного. Організація культурного  дозвілля дорослого населення.
Тож запрошуємо талановитих особистостей міста та району для співпраці в Клубі цікавих зустрічей.

Заступник директора по роботі з дітьми Олевської ЦБС  Федоренко О. М.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс читців польської поезії

Рідна мова – оберіг народу