Афганістан – пам’ять і вічний сум

15 лютого 2017 року виповнилося 28 років виведення з Афганістану обмеженого контингенту колишніх радянських військ. Що ми знаємо про афганську війну? Про неї, страшну, неоголошену, що розтяглася на довгих десять років, можна розповісти мовою цифр… Моторошних і страшних. За офіційними даними, за роки війни ми втратили в Афганістані близько 15 тисяч людей. 36 тисяч були поранені. Безвісти пропали більше 300 чоловік. І за всіма цими цифрами материнські, удовині і сирітські сльози.

         Олевщина також не дочекалася шістьох своїх синів, які не повернулися в рідну домівку з афганської війни:
Існюк Олександр Тимофійович (с. Соснівка), Крець Юрій Васильович (с. Діброва), Кручко Іван Адамович (с. Радовель), Бєлий Анатолій Іванович (с. Жубровичі), Омелянчук Леонід Іванович (с. Озеряни), Польовий Олександр Юхимович (с. Жубровичі).
            Разом із ними пішло в небуття чиєсь щастя. Разом із ними загинули їх ненароджені діти. А ті, хто повернувся, пройшовши пекло, став частиною Афганістану, яка так і не змогла увібрати всієї пролитої на ній крові.

         З нагоди річниці виведення військ з Афганістану, в приміщенні Олевської музичної школи відбувся захід, на якому були присутні ветерани афганської війни, представники влади та громадськості, піднімалися та обговорювалися наболілі для афганців питання. Воїнів-інтернаціоналістів вітали голова Олевської райдержадміністрації Лазаренко Д.О., голова районної ради Троц В.М., голова Олевської міської об’єднаної територіальної громади Омельчук О.В. Своїх побратимів привітав голова Олевської спілки ветеранів Афганістану Анатолій Тимощук. 

         Творчу частину заходу підготували працівники сектору культури, районної бібліотеки ( заступник директора по роботі з дітьми Федоренко О. М., завідуюча відділом обслуговування Васильчук Л.А., бібліотекар  І категорії по обслуговування юнацтва Рабош А. В.), музею. Зі сльозами на очах присутні слухали про загиблих на цій війні земляків. Музичні номери прозвучали у виконанні викладачів та учнів музичної школи, районного будинку культури. Пісню «Обеліск» на слова нашої землячки, відомої української поетеси Ольги Андріївни Пилипчук  виконав автор музики Павло Шинкар.

          В рамках заходу бібліографом ІІ категорії районної бібліотеки Деметрюк В. Ф. була оформлена книжкова виставка-спогад «Афганістан – пам’ять і вічний смуток».

Ми пишаємося своїми земляками воїнами-інтернаціоналістами, горді  тим, що живуть поруч з нами мужні, відважні, рішучі чоловіки.

Заввіділом обслуговування Васильчук Л. А. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії