Роботу бібліотек громади оцінено позитивно

( З довідки комплексного обстеження  організації бібліотечного
обслуговування  Олевської ЦБС)
          
 Згідно плану роботи управління культури облдержадміністрації з 31травня по 02 червня 2017 року група фахівців трьох обласних бібліотек: обласної універсальної наукової бібліотеки ім.. О.Ольжича, обласної бібліотеки для дітей та обласної бібліотека для юнацтва комплексно вивчала роботу бібліотечних установ Олевського району та традиційно надавала практичну і фахову допомогу бібліотечним працівникам Олевщини. Була обстежена діяльність сіл Варварівка, Лопатичі, Корощино, Кам’янка, Зольня.
 Після проведення адміністративно-територіальної реформи зміни зазнала і Олевщина, на теренах якої утворилися дві ОТГ – Олевська та Білокоровицька та Радовельська сільська рада. До складу Олевської ОТГ ввійшли бібліотеки-філії сіл: Джерело, Забороччя, Замисловичі, Зольня, Зубковичі, Калинівка, Жубровичі, Журжевичі, Корощино, Кам’янка,  Покровське, Кишин, Копище,  Лопатичі, Майдан, Майдан-Копищенський, Варварівка, Р. Бистра, Новоозерянка, Перга, Сущани, Стовпинка, Тепениця, Хочино, Юрове; до Білокоровицької ОТГ- бібліотеки-філії сіл Білокоровичі, Бучмани, Новобілокоровичі. Радовель та Пояски залишилися поза громадами.

Аналізуючи роботу Олевської бібліотечної системи, слід наголосити, що робота заслуговує на позитивну оцінку. Це підтвердили і центральна міська бібліотека, міська бібліотека для дітей та філії які відвідали члени робочої групи – заступник директора обласної наукової бібліотеки ім.. О.Ольжича Трохименко В.Ф., завідувачка науково - методичного відділу Костюченко О.В., Козаченко Г.Г. – головний методист НМВ, Мозгова Л.А – заступник директора обласної дитячої бібліотеки, Артеменко Л.І. – завідувачка НМВ обласної бібліотеки для юнацтва.
Бібліотека-філіал с. Корощино

«Знайомство з діяльністю бібліотек показало, що бібліотеки системи динамічно рухаються у напрямку інноваційного розвитку, все більше стають справжніми  центрами місцевих рад у будь-яких напрямках, активно впроваджують сучасні інформаційні технології, постійно розширюють послуги і сервіси для користувачів відповідно до сучасних вимог суспільства. Бібліотеки  громади мають високий позитивний імідж серед населення і поправу виконують консолідуючу роль в громаді», так оцінено роботу завідувачкою науково-методичного відділу обласної бібліотеки для юнацтва Артеменко Л.І.
Бібліотека-філіал с. Лопатичі
Бібліотека-філіал с. Кам'янка
Цитуємо слова із довідки про роботу бібліотек за 5 років Лариси Мозгової – заступника директора обласної бібліотеки для дітей, члена президії Української бібліотечної асоціації: «Дуже приємно, що влада Олевська та більшість сільських старост опікуються проблемами культури, підтримують бібліотеки та у тісній співпраці створюють послуги з покращення культурного рівня своєї громади. Про це говорить те, що бібліотеки Олевщини виграли два Міжнародні гранти -  програми «Бібліоміст» та фонду «Монсанто» і отримали 19 ком’пютерів з периферійним обладнанням та безкоштовним доступом до мережі Інтернет,за допомогою високої професійної майстерності  та наполегливості  директора ЦБС Сібірьової Л.В. Бібліотечні фахівці уже всі опанували роботу з ПК та створюють мультимедійні продукти для задоволення сучасних потреб користувачів. Сільська бібліотека наразі стає основним культурним та просвітницьким центром, і це залежить від високої професійної майстерності бібліотекаря і його бажання».
Щороку бібліотеками громади проводяться заходи до знаменних, пам’ятних та державних свят. Не стоять осторонь бібліотечні працівники і під час проведення святкувань днів села, творчих звітів, фестивалів та державних свят. Це і Шевченківські дні, тиждень дитячого читання, Лесині читання. В міській бібліотеці діє Клуб цікавих зустрічей, де в тісному колі, майже по сімейному, проходять презентації книг поетів, зустрічі з музикантами.
Сьогодні бібліотеки громади працюють над створенням банку інформації з краєзнавства. Логічним доповнення до виставок «Відлуння давнини»(МБД, с.Корощино), «І світилась мріями у росах ця прадавня батьківська земля» (с.Зольня), «Кам’янка – древня й водночас молода» (с. Кам’янка) є предмети декоративно-ужиткового мистецтва (вишивка, гончарні вироби) та ін.. У філії с. Зольня під час робочої поїздки відкрито окрему музейну світлицю старожитностей села з краєзнавчими теками про історію села, предметами ужиткового побуту, вишивками та старовинними речами. Робота по створенню музейних кімнат та світлиць продовжується у всіх книгозбірнях ОТГ.
Відкриття кімнати-музею в бібліотеці с. Зольня

Робота методичної служби Олевської ЦБС, якою займається центральна міська бібліотека, яка є основним методичним центром для бібліотек громади, спрямована на удосконалення діяльності бібліотечних закладів, надання методичної і практичної допомоги, виявлення кращого бібліотечного досвіду, інноваційних форм роботи. На допомогу підвищення професійного рівня працівників бібліотек громади Олевською ЦБС постійно проводяться наради і семінари бібліотечних працівників, як от: «Бібліотека: нові часи, нові вимоги», «Сучасна сільська книгозбірня – інформаційно-краєзнавчий осередок ОТГ», «Сільська бібліотека в інформаційному середовищі: нові вимоги і тенденції у 2017 році» тощо.
     Регулярно здійснюються виїзди у бібліотеки-філії з наданням методичної і практичної допомоги. Проводяться заняття в школі молодого спеціаліста для всіх бібліотечних працівників громади по здачі онлайн-звітності. Окрема увага приділяється навчанню клубних працівників на яких покладено обов’язки по обслуговуванню населення книгою – це с. Озеряни  філіал №35, с.Сарнівка філія №44, с.Рудня-Озерянська філіал №42, с.Обище філіал №36. Випускаються методичні матеріали: «Бібліотечна Олевщина в цифрах» (статистичний збірник), «Герої нашого часу» (поповнення альбому загиблих в АТО), методичні матеріали до дня пам’яті і примирення, методичні матеріали до дня Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль біллю озивається», рекомендації щодо організації надання бібліотечних послуг в умовах ОТГ тощо.
Олена Лублянська
Під  час робочої поїздки  для бібліотечних працівників було проведено тренінг «Стратегічне планування роботи бібліотеки», який провели Галина Козаченко та Олена Лублянська, а також проведено презентацію з елементами тренінгу по впровадженню інновацій в обслуговування читачів.
   





Член Президії УБА Лариса Мозгова зазначила, що впровадження адміністративної реформи наділяє  територіальні громади більшими можливостями і правами, більшими ресурсами, дає змогу переходити на прямі відносини з державою у фінансових питаннях і за рахунок власних ресурсів вирішувати питання місцевого значення, адже бібліотека є складовою частиною громади як центр задоволення потреб громадян у публічній інформації, як інформаційний посередник між владою та громадою, як центр формування інформаційних мотивів для громад, як соціокультурний центр.
  Бібліотечні фахівці громади сьогодні працюють над висловом « Бібліотека- третє місце» і ми сподіваємося, що спільно у тісній співпраці з владою, учбовими закладами , громадськими організаціями та жителями громади, яким не байдужа книга, бібліотека дійсно стане третім місцем у житті громадянина після сім’ї та роботи.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії