Іван Огієнко - на ниві служіння українському народові

 14 січня 2022 р. українська і світова громадськість відзначає 140-річчя з дня народження видатного ученого, педагога, державного, громадського, церковного і культурного діяча Івана Івановича Огієнка, відомого в історії як митрополита Іларіона. Сучасники називали його людиною енциклопедичних знань, праці й обов’язку. Історія і культурологія, література і мовознавство, журналістика і поезія, філософія і богослов’я, видавництво і педагогіка — такою різноманітною й багатою була сфера діяльності Івана Огієнка.

На жаль, більшість творів І. Огієнка, а він є автором понад двох тисяч публікацій, і сьогодні ще малодоступна для українського читача: знаходяться вони за кордоном, а та незначна частина, що видавалась в Україні у 20-х рр., ще донедавна перебувала в спецсховищах як заборонена. Іван Огієнко перекладав Біблію українською, складав словники, керував міністерством освіти УНР, а потім Українською автокефальною православною церквою.

 2022 рік на Житомирщині оголошено роком Івана Огієнка, адже народився він у містечку Брусилів, нині — селище міського типу, районний центр Житомирської області (тоді Радомишльського повіту Київської губернії, Російська імперія) – маленький сільський хлопчик, що став митрополитом, який, викрешуючи іскри зі свого серця, посилав їх в Україну, зігріваючи людей у холодні темні ночі безвиході, а сьогодні будить наше заколихане сумління.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії