Голодомори:Україна пам'ятає (тема голодоморів у художній літературі)

 Український Голодомор для наших співвітчизників тривалий час залишався «білою плямою». Сталінський режим вирішив стратити Україну. Стратити як уособлення всього, що ненавидів диктатор – свободи, самодостатності, культурної унікальності. Вбивство цілого народу без війни у мирний час мало залякати інших, засвідчити всемогутність і безкарність «вождя народів». Та Голодомор не зламав України. Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України. Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики. У нинішній війні Росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932–1933 років – знищення української ідентичності та української нації. Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Тому ми вистоїмо й переможемо.

Напередодні Дня вшанування пам'яті жертв голодоморів пропонуємо вам підбірку художньої літератури, в якій розповідається про ті страшні події. Це книги кращих авторів, а твори  - визнані одними з кращих зразків української літератури.

Ці твори - це не просто сухі цифри та факти. Поринувши в них, ви зможете відчути весь біль тих приречених на голодну смерть людей та трагічність тих подій, коли у селян-трударів відбирали чесно зароблені останні колоски пшениці, прирікаючи їх на страшну загибель.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рідна мова – оберіг народу

Конкурс читців польської поезії